skip to Main Content

Gorivo Benzin Dizel

Obrtnička komora Federacije BiH izrazila je neslaganje s Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, gdje dolazi do izravnog povećavanja za 15 feninga  trošarine na naftu i naftne derivate.

– To je još jedan namet na gospodarstvo u FBiH koji će obrtnicima povećati troškove poslovanja i doprinjeti nekonkurentnosti na tržištu. Također, smatramo da je uvođenje tzv. plavog dizela hitno i nužno, te se ne treba čekati kraj godine – saopćeno je iz Obrtničke komore FBiH.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH usvojio je  Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH kojim se povećava iznos trošarina na naftu i naftne derivate, auto plin, pivo i alkoholna pića.

Kako se dodaje u saopćenju, prema nacrtu zakonskih izmjena, trošarina na naftu i naftne derivate povećava se za 0,15 KM. Po tom zakonskom rješenju, uvodi se posebna trošarina koja iznosi pet KM po litru apsolutnog alkohola za alkoholna pića, odnosno 2,5 KM za prirodnu rakiju.

Nacrtom izmjena i dopuna ovog zakona predviđeno je da se cestarina plaća 0,25 KM po litri naftnih derivata, odnosno po kilogramu auto plina, a ova sredstva namjenski će se koristiti za izgradnju autocesta i cesta i to u omjeru 80:20, čime bi za autoceste bilo izdvojeno 0,20 KM, a ceste 0,05 KM.

Članovi UO na prošloj sjednici podržali su inicijativu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za uvođenje  takozvanog plavog dizela, te će ovaj dio zakonskih izmjena biti pokrenut koncem godine kako bi se završile obveze uspostave registra poljoprivrednih gazdinstava tamo gdje ova evidencija ne postoji.

UO UIO uputit će Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH redovitu proceduru, a konačnu riječ dat će Parlamentarna skupština BiH, navodi se u saopćenju.

(Fena)

Back To Top