skip to Main Content

Psbih Kina

 

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Safet Softić i predsjedavajuća Kluba hrvatskih delegata u Domu naroda PSBiH Ljilja Zovko prvog dana radne bilateralne posjete Narodnoj Republici Kini razgovarali su u Šangaju s najvišim kineskim zvaničnicima u tom gradu o mogućnostima intenzivnije privredne saradnje dvije prijateljske zemlje.

Visoku delegaciju Doma naroda PSBiH primio je predsjedavajući Šangajskog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Wu Zhiming, koji je, na molbu predsjedavajućeg Tadića, izrazio spremnost da podstakne kompanije i privrednike u Šangaju, kojih je više od 20 hiljada, da investiraju u Bosnu i Hercegovinu.

Zhiming, koji je i izaslanik predsjednika Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Yua Zhengshenga na čiji poziv Delegacija Doma naroda PSBiH boravi u posjeti Kini, upoznao je visoke goste o ubrzanom razvoju Šangaja, danas vodećeg industrijskog, ekonomskog i finansijskog centra Kine.

Prema riječima Zhiminga, sa 24 miliona stanovnika Šangaj je danas vodeća pomorska luka na svijetu, a prednjači i u proizvodnji električne energije, brodogradnji, avio saobraćaju, proizvodnji automobila i u finansijskom sektoru. U gradu Šangaju, koji je, prema riječima Zhiminga, pokretač kineske i svjetske privrede, posluje više stotina najvećih svjetskih banaka i kompanija, proizvede se više od osam miliona automobila godišnje, a na dva aerodroma sleti između 1600 i 1800 aviona dnevno. Samo u odnosu na prošlu godinu javni prihodi u Šangaju porasli su za više od 30 odsto, a kineske kompanije iz ovog grada investiraju u gotovo svim zemljama svijeta, naglasio je Zhiming.

Tadić je čestitao rukovodstvu Šangaja i Narodne Republike Kine na ogromnim uspjesima koje na globalnom nivou postižu kako na ekonomskom tako i na političkom planu, poštujući suverenitet, teritorijalni integritet i ravnopravnost svake zemlje članice Ujedinjenih nacija.

Ističući da BiH ima ogromne razvojne potencijale, Tadić je rekao da je Kina prepoznata kao strateški partner, zbog čega je, kako je naglasio, BiH jedna od najaktivnijih zemalja koja učestvuje u kineskom programu 16+1 za srednju i jugoistočnu Evropu, saopćeno je iz
Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Ocjenjujući da prisustvo kineske ekonomije i investicija može donijeti stabilnost u regionu jugoistočne Evrope, Tadić je pozvao kineske kompanije, posebno one koje se bave energetikom i izgradnjom putne infrastrukture, kao i predstavnike kineskih banaka, da ulažu na cijeloj teritoriji BiH.

Također je pozvao i na nastavak dobre saradnje u oblasti nauke i kulture, kao i na povećanje razmjene naučnika, profesora i studenata.

Visoka delegacija Doma naroda PSBiH posjetit će sutra u Šangaju nekoliko vodećih kompanija iz oblasti energetike, željeznica i avio industrije.

Radna posjeta Kini biće nastavljena u petak u Pekingu, gdje će Delegaciju Doma naroda PSBiH primiti najviši kineski zvaničnici. Predviđeni su susreti na najvišem nivou sa predsjednikom Svekineskog narodnog kongresa Zhangom Dejiangom, kao i sa domaćinom posjete, predsjednikom Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Yuom Zhengshengom.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top