skip to Main Content

Tk Kina Bih Suradnja

 

Poziv delegaciji Vlade i privrednika Tuzlanskog kantona da učestvuju na Trećoj konferenciji lokalnih lidera Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope (CEEC), bila je tema susreta delegacije Tuzlanskog kantona i kineske provincije Hebei, a koji je upriličen na inicijativu Ambasade Narodne Republike Kine u BiH.

Kako su najavili predstavnici ove kineske provincije, konferencija će za temu imati saradnju Kine i zemalja CEEC-a – Nove mogućnosti, nove oblasti, novi prostor, u oblastima ekonomije, industrije, tehnologije, obrazovanja, kulture, a prisustvovat će joj više od 50 lokalnih lidera 16 evropskih zemalja i 15 lidera kineskih provincija.

Bit će upriličen i sajam za privrednike svih zemalja, pa tako i iz BiH, a što će biti prilika za sve izlagače da predstave svoje potencijale i planirane projekte za investiranje, realizaciju i buduću saradnju, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

Predstavnici kineske provincije Hebei su ministru finansija Jakubu Suljkanoviću, koji je predvodio delegaciju Tuzlanskog kantona, uručili pozivnicu s planiranim programom konferencije.

Također, oni su članove Vlade i predstavnike Privredne komore TK informisali o privrednom razvoju, proizvodnim i infrastrukturnim potencijalima, te investicijskim planovima ove provincije i Narodne Republike Kine, te sve to akcentirali činjenicama da se ova provincija nalazi na visokoj sedmoj poziciji na ljestvici razvoja među svim kineskim provincijama, kao i da drži oko 10 posto svjetske proizvodnje čelika.

Ministar Suljkanović i članovi tuzlanske delegacije su upoznali kinesku delegaciju o strateškim pravcima i planovima razvoja ovog kantona, te istakli da je TK s dva najveća investicijska projekta u BiH, izgradnja Termoelektrane u Banovićima i Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, već započeo saradnju s kineskim partnerima.

-Radi se o finansijski veoma zahtjevnim projektima ukupne vrijednosti veće od 2,5 milijarde KM, ali i projektima koji znače mnogo za privredu i privredne subjekte u Tuzlanskom kantonu – rekao je ministar Suljkanović.

Od infrastrukturnih projekata delegacija Vlade je spomenula izgradnju “Y“ kraka autoputa 5C, od Orašja preko Tuzle do Žepča, ukupne dužine oko 140 km, a čija se vrijednost procjenjuje na oko tri milijarde KM.

Ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić je istakao privredne potencijale TK, kazavši da kanton raspolaže s oko 4.000 preduzeća, a vanjskotrgovinska razmjena je oko 1,5 milijardi KM uz prisutan porast investicija u iznosu od oko 10-15 posto godišnje.

-Također, TK bilježi trend rasta izvoza posebno u zemlje CEFTA-e, EFTA-e, zemalja EU, a u neke zemlje stopa porasta izvoza iznosi i do 400 do 500 posto – rekao je ministar Hodžić ističući da bi ovaj potencijal mogao biti još bolje iskorišten ukoliko bi privrednici imali kvalitetnije kreditne linije koje bi znali vrlo dobro da iskoriste.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović je u svom obraćanju kineskim predstavnicima, s obzirom na njihovu ulogu i značaj na svjetskom tržištu čelikom, te činjenicu da je upravo kompanija iz Hebei provincije kupila Željezaru u Smederevu, kratko prezentirao stanje i potencijale lukavačke koksne industrije za što su predstavnici kineske delegacije odmah iskazali interes i mogućnost povezivanja s potencijalnim investitorima.

Osim ministara Suljkanovića, Hodžića i Mićanovića, delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona činili su ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Hasan Fehratović, predsjednik Kantonalne privredne komore Nedret Kikanović i predsjednik Udruženja poslodavaca TK Ramiz Karić.

S druge strane, kinesku delegaciju je predvodio direktor Agencije za promociju investicija Hebei provincije An Jing, a uz njega sastanku su prisustvovali i predstavnici Kineske banke (Bank of China) koja namjerava finansijski podržati realizaciju projekta koji budu dogovoreni na Trećoj konferenciji lokalnih lidera Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope, saopćeno je.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top