skip to Main Content

 

Šeik Abdulaziz Bin Jassim Ali Al-Thani, član kraljevske porodice Katara, najavio je značajna ulaganja u različite projekte u BiH na sastanku sa direktorom Agencije za unapređenje stranih ulaganja BiH (FIPA) Gordanom Milinićem i suradnicima održanim 18. augusta 2016. godine.

Al-Thani je iskazao najveći interes za projekte saobraćajne infrastrukture sa posebnim akcentom na aerodrome u BiH i trenutno raspoložive projekte koji se tiču proširenja aerodroma, te projekte iz oblasti turizma, prehrambene industrije i metalnog sektora.

Informiran je o radu FIPA-e i njenoj suradnji sa nadležnim institucijama u BiH, uvjetima za strana ulaganja u BiH, te raspoloživim investicijskim projektima.

Milinić je pozvao šeika Al-Thanija da pomogne u animiranju investitora iz Katara da ulažu novac u BiH i na taj način doprinesu zapošljavanju bh. građana, s obzirom da BiH raspolaže projektima za koje su investitori iz ove zemlje zainteresirani.

Najznačajnija investicija iz Katara u BiH se odnosi na projekat Al- Jazeera Network Sarajevo. U planu je realizacija projekta sportsko-turističkog centra u Bugojno koju realizira firma Biser Rostova, dok je povećan interes i za ulaganja u sektor nekretnina.

Šeik Al-Thani je najavio ponovni dolazak u BiH idući mjesec sa konkretnim prijedlozima za investiranje i u pratnji nekoliko značajnih katarskih investitora. Uručeni su mu trenutno raspoloživi investicijski projekti i obećana sva potrebna pomoć za uspješnu realizaciju investicija.

 

Back To Top