skip to Main Content

Giz Ahk Greater China Qui Project

 

Stručno osoblje iz oblasti zdravstvene njege zaineresirano za rad u Njemačkoj može se prijaviti za razgovor do 14. septembra ove godine. Na konkurs se mogu prijaviti isključivo medicinske sestre i tehničari. Svi kandidati će biti pozvani na razgovor, o čijem mjestu i vremenu će biti naknadno obaviješteni.

Više informacija kandidati mogu naći na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH www.arz.gov.ba, koja u partnerstvu sa GIZ-om (Deutsche Gesselschaft fur Internatioanle Zusammenarbeit GmbH) i Njemačkom saveznom agencijom za zapošljavanje (ZAV) realizira Triple Win projekat.

Od početka projekta 2012.godine do danas uspješno je posredovano oko 400 medicinskih sestara i tehničara, za različite poslodavce u Njemačkoj.

Džejna Hurtić, koordinatorica projekta, koji u ime njemačke Vlade implementira GIZ,  ukratko navodi prednosti projekta:

„Projekat omogućava veću sigurnost u procesu, jer nudi sistemsko i posredovano zapošljavanje i praćenje, što znači da smo sa kandidatom u kontaktu cijelo vrijeme, od prijave na konkurs, do njihove pune integracije u njemačko društvo. U tom periodu kandidat ima punu podršku u pripremi, odlasku i integraciji u novu sredinu. Kandidate pripremamo kroz besplatne jezičke, stručne i orijentacione kurseve, nakon čega slijedi pomoć pri spajanju sa poslodavcima u Njemačkoj i sklapanju ugovora o radu, kao i ranoj integraciji.“

Uloga Savezne Agencije za zapošljavanje Njemačke (ZAV) je pronalaženje adekvatnih poslodavaca u Njemačkoj, kako to pojašnjava g-din Wolfgang Dick, vođa projektnog tima ispred ZAV-a:

„ZAV sarađuje isključivo sa onim poslodavcima koji ispunjavaju određene kriterije, kao što su korektna i redovna plata za medicinsko osoblje, korektni uslovi rada, te onima koji poduzimaju procedure za priznavanje stranih diploma. Osim toga, ZAV provodi procedure imigracije i intervjua za svakog kandidata prije nego što dođe u Njemačku.“

„Mislim da ovaj projekat nudi izvjesnu sigurnost, jer je u pitanju saradnja izmedju tri ozbiljne institucije, to mi je važno, jer za početak idem sama.“, kaže Danijela Tica (37), iz Banja Luke. Danijela je zajedno sa još pet kolega otišla u Njemačku u julu ove godine.

Projekat Triple Win poštuje kodeks ponašanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), te regrutuje stručno osoblje iz oblasti zdravstvene njege, samo u domenu gdje zvanično postoji višak radne snage. U Bosni i Hercegovini je to slučaj sa medicinskim sestrama i tehničarima. Iz istog razloga, doktori i drugo visokoobrazovano medicinsko osoblje, kojeg u BiH nema dovoljno, se ne mogu prijavljivati za posredovano zapošljavanje u Njemačkoj.

Projekat se istovremeno provodi u još dvije zemlje, Srbiji i Filipinima, gdje je takođe registrovan višak stručnog osoblja iz oblasti zdravstvene njege.

 

 

Back To Top