skip to Main Content

 

Trend rasta prihoda od indirektnih poreza u BiH nastavljen je u aprilu ove godine, podaci su Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

 

Prema preliminarnom izvještaju UIO, u aprilu je bruto naplata prihoda porasla za 13,2 miliona KM ili za 2,5 posto, a isplate povrata PDV-a su bile neznatno niže u odnosu na isti mjesec 2015.

 

U konačnici, neto naplata prihoda je bila veća za 14,2 miliona KM ili za 3,3 posto.

Pozitivna kretanja naplate prihoda u aprilu donijela su i rast bruto i neto kumulativne naplate.

Neto efekti za prva četiri mjeseca iznose 72,7 miliona KM, što predstavlja rast od 4,5 posto u odnosu na neto naplatu u istom razdoblju 2015.

Snažnom rastu prihoda doprinijele su smanjene isplate povrata PDV-a u iznosu od 11,4 miliona KM.

Glavni generator rasta prihoda u prva četiri mjeseca 2016. je PDV, čija naplata iznosi 44,8 miliona KM više nego 2015.

U najnovijem biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO se napominje da treba imati u vidu i visok iznos neusklađenih prihoda od 23,1 miliona KM, od kojih se znatan dio odnosi na PDV, tako da se nakon usklađivanja uplata s prijavama može očekivati i veći rast PDV-a.

Od ostalih grupa prihoda, rast je zabilježen kod prihoda od akciza i putarine (23 miliona KM), a kod prihoda od carina je zabilježen pad od 4,5 miliona KM.

Analiza kretanja strukture bruto naplate PDV-a pokazuje određeni pozitivan pomak kod PDV-a na uvoz, tako da je dostignuta naplata iz istog razdoblja 2015., mada je i dalje u zoni negativnog rasta.

S druge strane, i pored slabog rasta domaćeg PDV-u u aprilu, kumulativni rast domaćeg PDV-a se zadržao na visokih 6,2 posto.

Rast domaćeg PDV je neuobičajen, jer premašuje projekcije rasta potrošnje u BiH.

Back To Top