skip to Main Content

Vlada Kantona Sarajevo02032015

 

Premijeri i ministri unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona,  Elmedin Konaković i Husein Rošić, te Vedran Mulabdić i Ervin Bibanović, razgovarali su  juče u Sarajevu o problemima dva kantona i unapređenju saradnje u brojnim oblastima, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

– Mnogo je nadležnosti i problema koji su identični. Razgovarali smo o ekonomskim potencijalima, mogućnostima zapošljavanja, a poseban akcent smo stavili na oblast turizma koji je za oba kantona posebno važan. Naravno, segment sigurnosti je preduslov za bilo koja druga dešavanja i planove. Ovo je naš prvi sastanak sa predstavnicima novoimenovane Vlade Unsko-sanskog kantona  i zaista sam ohrabren načinom na koji je ona započela rješavanje nagomilanih problema – kazao je nakon sastanka premijer Konaković.

Također, istakao je da su razmijenjene informacije o nekoliko značajnih zakonskih akata koji su nedavno doneseni u oba kantona, među kojima je Zakon o državnoj službi, kao i neki propisi koji regulišu iznos plaća direktora javnih preduzeća.

– Nismo slučajno odabrali da prvi kanton koji ćemo posjetiti bude Kanton Sarajevo. Svjesni smo da je, posebno kada je u pitanju legislativa i njeno donošenje, ovaj kanton podigao ljestvicu na jedan viši nivo. Namjera nam je saslušati njihova iskustva koja nam mogu biti dragocjena, jer i u našem kantonu želimo pokrenuti slične aktivnosti – istakao je premijer Rošić.

Delegacija Unsko-sanskog kantona predložila je i zajednički nastup prema višim nivoima vlasti u vezi s donošenjem značajne legislative, a posebno one koja se tiče raspodjele budžetskih sredstava s nivoa Feredacije BiH.

Dogovoreno je da će ovakvi sastanci biti češće organizovani, a naredni će biti prilika za konkretizaciju buduće saradnje. Turizmu kao krucijalnoj grani razvoja oba kantona bit će posvećena posebna pažnja, saopćila je Pres-služba KS-a.

Back To Top