skip to Main Content

Giant Otter (Pteronura Brasiliensis) In The Rewa River, Iwokrama Reserve, Guyana, Endangered Species

Danas su na konferenciji za novinare u Sarajevu, organiziranoj povodom Svjetskog dana vlažnih staništa, WWF Adria i J.P. Park prirode Hutovo blato skrenuli pozornost javnosti na značaj očuvanjamočvarnih ekosustava, osobito onih koji se nalaze na popisu važnih močvara od svjetskog značaja u okviru Ramsarske konvencije, čija je potpisnica i BiH.

Pored toga što su središta biološke raznolikosti, močvarna područja pružaju brojne usluge ekosustava, uključujući zaštitu od poplava, pročišćavanje voda, skladištenje CO2 kao i brojne kulturološke usluge. WWF Adria usko surađuje s tajništvom Ramsarske konvencije i drugim odgovornim institucijama na očuvanju močvarnih područja u BiH kao što su Hutovo blato, Livanjsko polje i Bardača, koja su značajno degradirana i potrebne su nužne mjere kako bi se očuvao bar dio staništa.

„Država i nadležne institucije u BiH na svim razinama vlasti trebaju zaustaviti propadanje najvrijednijih Ramsarskih područja i početi s njihovom revitalizacijom. Pozdravljamo napore Federalnog Ministarstva okoliša i turizma koje je ponudilo zakonski okvir za revitalizaciju močvarnih ekosustava, temeljem kojeg su započeti razgovori s najvećim korisnicima voda oko njihovog uključivanja u spas močvaraHutova blata“, rekao je na konferenciji za novinare Zoran Mateljak, predstavnik WWF Adria u BiH.

„Močvarna staništa jedna su od najproduktivnijih ekosustava. Iako pokrivaju samo 3% površine kopna, pohranjuju dvostruko više ugljika nego sve svjetske šume zajedno. Ova i brojne druge ekološke funkcije u našoj državi nisu prepoznate pa se pritisci na ekosustav Hutova blatasve više povećavaju. Potreban je znatno veći angažman kako domaćih tako i inozemnih organizacija kako bi počeli održivo upravljati ovim jedinstvenim područjem koje je od svjetskog značaja“, ispostavio je Nikola Zovko, direktor Parka Prirode Hutovo blato.

Danas WWF Adria pokreće i kampanju „Naše rijeke, naše blago“, koja će se provoditi kroz socijalne medije i čije cilj je podignuti svijest građana o uslugama koje prirodne i očuvane rijeke imočvare pružaju ljudima te istaknuti prijetnje s kojima se suočavaju. Kampanja će korisnicima Facebooka u nekoliko sljedećih tjedana predstaviti najznačajnije i najljepše rijeke i močvare u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Albaniji. Kako bi se uključili u kampanju posjetite i lajkatehttps://www.facebook.com/wwfadria.

Na konferenciji za novinare predstavili su i Akcijski plan za revitalizaciju močvara te prikazali novi film o utjecajima hidroenergetike na močvare Hutovog blata.

Back To Top