skip to Main Content

Ong

 

Prvi praktični dio edukacije koji Općina Novi Grad Sarajevo realizira u okviru škole voćarstva, odnosno proizvodnje tržišno najrentabilnijih vrsta voća, održan je na oglednom poligonu Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta na Butmiru.

Zbog velike zainteresiranosti polaznici su bili podjeljeni u  grupe, a tri predavača su ih na praktičan način upoznala o svim fazama uzgoja integralnog voćnjaka.

Polaznici su imali priliku saznati informacije o načinu rezidbe voćaka, kalemljenja, zatim sistemima uzgoja, određivanjem zrelosti i berbe voća s obzirom na namjenu plodova i ostalim  aktivnostima bitnim sa uzgoj savremenog voćnjaka.

Iz Općine navode da, osim polaznika koji žele da se bave voćarstvom, a naročito malinarstvom, veliki broj polaznika već ima formirane savremene voćnjake i registrovan obrt.

Na prethodno održanoj teoretskoj edukaciji u zgradi Općine, predstavnik Udruženja “Jedno vrelo” Ismir Hasanović saopćio je prisutnim polaznicima da će to udruženje polaznicima edukacije iz voćarstva donirati 10.000 sadnica maline sorte “Polka” za zasnivanje malinjaka.

Općina Novi Grad već četvrtu godinu zaredom organizira niz aktivnosti i projekata, kao što su finansijski podsticaji, dodjela plastenika, dodjela zemljišta koje je u vlasništvu Općine za poljoprivredne svrhe, zatim formiranje Bosanske tržnice na Dobrinji, te brojne edukacije iz različitih oblasti poljoprivredne proizvodnje i drugi set mjera podsticaja razvoju tržišno orjentirane poljoprivredne proizvodnje.

Drugo praktično predavanje bit će održano sutra u 11 sati u voćnjaku u Podlugovima, a  predavač je profesorica na predmetima iz oblasti voćarstva na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu Pakeza Drkenda, sa saradnicima.

 

Back To Top