skip to Main Content

Zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević sastala se juče sa izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na čelu s Nadeemom Ilahijem. Razgovarano je o predstojećim koracima u provedbi mjera iz Pisma namjere i realizaciji prethodnih mjera u okviru drugog pregleda Proširenog aranžmana između BiH i MMF-a.

Predstavnici MMF-a podržali su tromjesečno izvješće o izvršenju Proračuna FBiH, koje je u potpunosti u okviru predviđenih kriterija javne potrošnje.

Ministrica Milićević upoznala je šefa i članove misije MMF-a o stanju izrade zakonskih propisa, a posebno su istaknuti zakoni o doprinosima i o porezu na dohodak, koji bi uskoro trebali biti na dnevnom redu sjednice Vlade FBiH, a koji će za učinak imati rasterećenje gospodarstvenih subjekata.

Razgovarano je i o rekordnom iznosu koji je predviđen u ovogodišnjem proračunu za kapitalna ulaganja, posebno za cestogradnju, te o glavnim ciljevima Vlade FBiH u pogledu fiskalnih reformi, Razvojnoj banci i o koordinaciji politika s kantonima, općinama i izvanproračunskim fondovima.

Ministrica Milićević uputila je čestitku šefu Misije ove međunarodne finansijske institucije za BiH Ilahiju za promaknuće koje je najavljeno, te poželjela uspjeh u daljnjem radu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.

Back To Top