skip to Main Content

Udruženje ovlaštenih prodajno-servisnih centara novih motornih vozila, osnovano pri Privrednoj komori Federacije BiH, održalo je sastanak juče u Sarajevu.

Podršku radu Udruženja dali su prisutni predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstvo prometa i komunikacija i Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ovo Udruženje okuplja uvoznike i dilere novih motornih vozila, koji posluju po pravilima fer tržišne utakmice, redovne su platiše obaveza prema državi i zapošljavaju veliki broj radnika. Sastanak je održan sa ciljem da se prezentiraju dosadašnje aktivnosti, predstave ciljevi i da se sa prisutnim predstavnicima institucija pokušaju iznaći načini za rješavanje problema ovog sektora, te pokrenu inicijative za izmjene zakonskih i podzakonskih akata koje bi dovele do smanjenja nivoa sive ekonomije, efikasnije administracije i samim tim, boljeg rada sektora.

U cilju povećanja bezbjednosti saobraćaja, Haris Muratović, predsjednik Udruženja,  skrenuo je pažnju da se na osnovu studije Instituta za privredni inženjering Zenica iz 2017. godine  može vidjeti  da se od ukupnog broja nepravilnosti na vozilu, 60 posto odnosi na kočioni mehanizam, te ovjes i točkove.

Institut za privredni inženjering d.o.o. Zenica svaka 3 mjeseca objavljuje Stručni bilten u kome se mogu naći podaci o stvarnom stanju i broju neispravnosti vozila u Federaciji BiH ( www.ipi.ba ).

Realizacijom postavljenih ciljeva Udruženja, postigli bi se sljedeći efekti: manje nesreća na cestama, manje zagađenja i zdravija životna okolina, više novca u budžetu BiH, ispunjavanje uslova za prijem u EU (smanjenje C02 emisija i sl.).

 

Back To Top