skip to Main Content

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je juče da je odsumporavanje najveći projekt koji se realizuje u Rudniku i Termoelektrani /RiTE/ “Ugljevik”, vrijedan oko 200 miliona KM.

“Dio pretprocesa bila je ugradnja elektrofiltera kroz kapitalni remont, koja je završena prošle godine, a ta investicija vrijedna je oko 20 miliona KM. Na taj način će rad Termoelektrane `Ugljevik` biti znatno poboljšan, a ona već sada ima kvalitetniju i veću proizvodnju nego ranije”, rekao je Đokić novinarima u Ugljeviku.

Naglasio je da se ova investicija pokazala potpuno opravdanom, kao što će biti i odsumporavanje koje se realizuje s ciljem poboljšanja stanja u objektu Termoeletrane i sprečavanja emisije štetnih gasova i čestica u atmosferu.

Đokić podsjeća da je to i obaveza koju BiH ima kao zemlja članica Energetske zajednice.

“Ovo je i prva velika investicija otkako je izgrađena Termoelektrana osamdesetih godina prošlog vijeka. U svakom slučaju je opravdana, daće dodatni impuls i produžiti period rada Termoelektrane `Ugljevik`, što je i bio krajnji cilj – da povećamo proizvodnju i produžimo životni vijek RiTE Ugljevik”,  rekao je Đokić.

Back To Top