skip to Main Content

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo primila je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Hideyukija Sakamotoa, poželjela mu dobrodošlicu i prezentirala nadležnosti i ciljeve resornog ministarstva.

– Bosna i Hercegovina jeste daleko od Japana, ali je u Evropi, pa je interesantna za japanske kompanije – kazao je ambasador Sakamoto, i dodao da Japan ima tradicionalno razvijenu proizvodnju, što i jeste vodeća privredna djelatnost.

Japanske autokompanije bazirane na ekološki prihvatljivim autotehnologijama su zainteresirane za Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan općenito.

– Nadamo se da će suradnja biti uspostavljena jer Bosna i Hercegovina ima dobro educiranu, kvalitetnu a jeftiniju radnu snagu u poređenju sa zemljama zapadne Evrope. Također imamo velike, prije svega prirodne potencijale za razvoj turizma – istakla je ministrica Đapo.

Okolišna politika i problematika zagađenja okoliša bila je posebno naglašena tokom ovog razgovora.

Ambasador Sakamoto je istakao da je Japanska razvojna agencija (JAIKA) zainteresirana za suradnju i povoljno finansiranje projekata iz oblasti okoliša, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Back To Top