skip to Main Content
U Općini Centar je u okviru YEP projekta zapošljavanja (Youth Employment Project) sedam kandidata predstavilo svoje poslovne ideje.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Općine, predvođeni načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Karolinom Karačić, zatim predstavnici JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo i drugi učesnici ovog projekta.

U ostvarivanju jednog od svojih strateških ciljeva, a to je brže zapošljavanje mladih Općina Centar je pristupila Projektu YEP koji realizuje njemačka konsultantska kuća „GOPA“, a podržava Vlada Švicarske. Riječ je o programu podrške poduzetništvu mladih kroz Inkubator poslovnih ideja. Ukupan fond za realizaciju Projekta zapošljavanja mladih YEP na području općine Centar iznosi 50.000 KM, od čega Općina Centar učestvuje sa 15.000 KM, a njemačka kompanija GOPA mbH – Predstavništvo za BiH kao implementator ovog projekta ima obavezu osigurati iznos od 35.000 KM.

-Kroz općinski budžet dajemo podršku samozapošljavanju mladih, pa zahvaljujući tome od 120 kandidata njih 70 uspješno vodi vlastiti biznis koji multiplicirano stvara novu vrijednost i novo zapošljavanje, kazao je načelnik Ajnadžić i pozvao mlade da se prijavljuju za ovu podršku.

-Osim toga, imajući u vidu potrebe tržišta rada Općina je finansirala obuku za IT programere koju pohađaju 34 mlade fakultetski obrazovane osobe, a u planu je uspostavljanje IT inkubatora i IT parka na području općine Centar, rekao je Ajnadžić uz poruku da ima najviše povjerenja u mlade ljude i da će njihove dobre ideje i ubuduće imati podršku ove lokalne zajednice.

Općina Centar i Projekt zapošljavanja mladih (YEP) raspisali su u februaru ove godine javni poziv za sve zainteresirane osobe nastanjene na području općine Centar da se prijave za učešće u programu podrške poduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja. Po okončanju javnog poziva od ukupno 41 prijavljenog aplikanta njih 30 je prošlo prvi eliminacijski krug, od kojih je dvadesetak uspješno završilo obuku kroz tri modula koju su po jedinstvenoj CEFE metodologiji vodili certificirani treneri.

Kroz Inkubator, YEP i Općina Centar učesnicima osiguravaju podršku u jačanju ličnih poduzetničkih kapaciteta, razvoju modela i poslovnog plana za svoj poduhvat, tehničkoj implementaciji proizvoda i/ili usluga, te mentorstvo u registriranju i razvoju biznisa. Planirano je da na kraju procesa inkubacije uspješni polaznici predstave svoje biznise sa kojima žele aplicirati za investitorska sredstva.

Tako je danas u Općini Centar sedam uspješnih polaznika edukacije ”Program jačanja poduzetničkih vještina” predstavilo svoje poslovne ideje.  Njihovi poslovni planovi odnosili su se, između ostalog, na otvaranje centra za fizikalnu terapiju, uspostavljanje mobilne aplikacije za digitalno učenje i provjeru znanja, otvaranje autolakirnice, proširenje stočne farme i nabavku mehanizacije…

Prezentirane planove će ocijeniti stručna komisija i poslovnim poduhvatima koji dobiju pozitivnu ocjenu bit će ponuđen paket podrške koji uključuje investiciona sredstva za pokretanje biznisa, te mentorsku podršku u oblastima u kojima se za to prepozna potreba.

Nakon prezentacije učesnicima su dodijeljeni certifikati za uspješno završenu obuku za jačanje poduzetničkih vještina u okviru YEP inkubatora poslovnih ideja.

Back To Top