skip to Main Content

Dzindic Ferguson1

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreo se juče u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Edwardom Fergusonom.

            Glavna tema razgovora bila je izrada energetske strategije, na državnom i federalnom nivou, što je britanski ambasador podržao jer je to jedna od obaveza iz potpisanog Sporazuma o Energetskoj zajednici, čime se slijede smjernice energetske politike Evropske unije.

            Ministar Džindić informirao je ambasadora Fergusona da je na 51. sjednici Vlade Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, usvojen Projektni zadatak za izradu Energetske strategije Federacije BiH za period 2015.-2035. godina s projekcijom do 2050. godine. Istakao je da Strategija uključuje potpunu reformu energetskog sektora s konačnim ciljem njegove izgradnje u skladu sa evropskim standardima. Projektni zadatak definiše osnovne elemente za izradu Energetske strategije na temelju analize postojećeg stanja, uz uvažavanje unutrašnjih i vanjskih faktora uticaja na energetski sektor FBiH. Ovaj postupak će biti proveden putem javne nabavke, odnosno odabirom konsultantske firme za izradu Strategije, što će, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, realizirati ovo ministarstvo.

Posebno je naglasio da su utvrđene i procedure za izradu, razmatranje i usvajanje ovog strateškog dokumenta.

            – U ovom procesu trebali bismo ići paralelno sa izradom strategije na državnom nivou jer su to dokumenti koji se „preklapaju“. Ona zapravo treba sadržavati osnovne smjernice za entitetske strategije i pokazati put kojim trebamo ići – istakao je Džindić i upoznao britanskog diplomatu sa stepenom realizacije energetskih projekata i planovima za budućnost.

            Ambasador Ferguson je posebno naglasio da za određene energetske projekte u BiH postoji veliko interesovanje kompanija iz Velike Britanije.

 

Back To Top