skip to Main Content

 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreo se juče s delegacijom ministarstva energije, industrije i obrazovanja regije KPK Islamske Republike Pakistan, na čelu s ministrom Mohamnedom Atifom. Razgovarano je o mogućnostima suradnje i ulaganjima u bosanskohercegovačko gospodarstvo.

Pakistanska delegacija je zainteresirana za projekte u oblasti energetike, a posebice za izgradnju hidroelektrana. Stoga je ponudila opcije: da Federacija BiH ulaže u izgradnju hidroelektrana u Pakistanu, gdje je ogroman neiskorišteni hidro-potencijal, ili da Federacija BiH učestvuje u izgradnji mini hidrocentrala koje bi bile financirane sredstvima Vlade Pakistana.

Sukladno tomu, razgovarano je i o formiranju poslovnih partnerstava za projekte, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Pakistanu.

Sastanku su također nazočili i predstavnici „Energoinvesta“, koji imaju višegodišnju praksu sa ovakvim projektima. Budući je „Energoinvest“ u državnom vlasništvu, ovoj kompaniji je ponuđeno da sagleda mogućnost realiziranja projekata o kojima je danas razgovarano.

Juče je ukazano na obostranu zainteresiranost za jačanje ekonomske suradnje dvije zemlje, s naglaskom delegacije Pakistana na ulaganje u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

 

Back To Top