skip to Main Content

Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država danas je posjetila  punionici Coca-Cole u Hadžićima. Nakon obilaska pogona sa generalnom direktoricom Mariom Anargyrou-Nikolić i rukovodstvom kompanije, Cormack je novinarima izjavila da je cilj Ambasade SAD-a u BiH, da podstiče ekonomski razvoj, kako bi se otvarala nova radna mjesta za građane BiH, za mlade ljude. Na taj način  bi pomogli da se zemlja dalje razvija.

Naglasila je da je njihovo partnerstvo sa velikim američkim kompanijama jako važno, podsjećajući da je Coca-Cola 2000-te godine otvorila ovo postrojenje na mjestu gdje je ono postojalo i prije rata, a tokom rata je uništeno.

– Važno je da kompanije, kao što je Coca-Cola, rade zajedno s nama jer mi  radimo na uspostavi vladavine zakona, na pravnoj državi i bitno je da ovdje postoji regulativa koja omogućava solidan, čvrst okvir unutar kojeg mogu raditi – navela je Cormack.

Po njenim riječima, Coca-Cola je kompanija koja ovdje nije samo kao ekonomski činilac, nego i da bi pomagala društvu, a dobila je i nagradu za korporativnu društvenu odgovornost. Također, Coca-Cola je jedna od kompanija koja je osnivač Američke trgovinske komore u BiH.

–  Nadam se, dok BiH radi na tome da se provode reforme iz Reformske agende, da će se razvijati i ekonomija na način da će i druge kompanije raditi kao Coca Cola, te da će i druge kompanije doći i pomoći da se BiH razvija – dodala je Cormack, izražavajući zahvalnost timu Coca-Cole na posjeti koju su organizovali.

Maria Anargyrou-Nikolić, generalna direktorica Coca-Cole HBC B-H Sarajevo je kazala da su ponosni na 40 godina rada u BiH, doprinosa zajednici i ekonomskom razvoju, te da se nadaju da će nastaviti i dalje raditi u tom pravcu da bi se stvorilo održivo okruženje.

-Danas smo razgovarali o tome kako se taj rad i doprinos može poboljšati, da se stvori bolja situacija i bolja budućnost za BiH. Nadamo se da će vlasti BiH raditi na tome da se situacija stabilizuje da bi mogla porasti ulaganja stranih investitora u BiH – kazala je Anargyrou-Nikolić.

Ovom prilikom ambasadorici Cormack su predstavljeni glavni nalazi Socio- ekonomske studije utjecaja poslovanja Coca-Colinog sistema u Bosni i Hercegovini koji pokazuju da je doprinos, koji uz Coca-Coline kompanije – Coca-Colu HBC B-H d.o.o. Sarajevo i Barlan B-H d.o.o., uključuje sve dobavljače, trgovačke partnere i njihove dobavljače, u 2014. godini iznosio 136 miliona konvertibilnih maraka ili 0,5% domaćeg BDP-a. Svojim poslovanjem Coca-Cola je u 2014. godini podržala 64 miliona konvertibilnih maraka poreza, te 3600 radnih mjesta u široj privredi.

Back To Top