skip to Main Content

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko izjavio je za televiziju N1 da BiH ima vremena do kraja septembra da pristupi Ugovoru o Transportnoj zajednici ili će, u suprotnom, pola milijarde KM biti preusmjereno drugim državama.

Naime, jedna od vijesti koja je izazvala najviše negativnih reakcija je nepotpisivanje sporazuma u Trstu.

– U prvih pet dana svog mandata imao sam sastanke s komesarkom EU za saobraćaj Violetom Bulc i komesarom Johanesom Hanom koji su kazali da ako nešto želimo mijenjati da usvojimo transportnu strategiju i da završimo most Svilaj na Savi. Završili smo transportnu strategiju. Veliki broj naših projekata ranije je bio odbijen jer nisu bili urađeni u skladu sa standardima EU. Okvirna transportna strategija je bila uslov da idemo u Trst. Koliko smo dobro radili i lobirali, pokazuje podatak da je BiH u Trstu dobila četiri projekta od ukupno šest odobrenih – izjavio je Jusko.

On je istakao da su pola milijarde KM bila sredstva koje je BiH trebala dobiti te izrazio nadu da ćemo ih, ipak, uskoro dobiti.

– Jedina smo zemlja regiona koja nije potpisala Ugovor o Transportnoj zajednici, ali ja ne gubim nadu. Komesarka Bulc je kazala da potpišemo ugovor i usvojimo ga i da će ona lično doći. Nadam se da će se to desiti neposredno nakon godišnjih odmora. Ja se držim ustavne nadležnosti, a to je da državni ministar predstavlja BiH na međunarodnoj sceni – prokomentarisao je Jusko.

Poznato je da je komesar EU za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han poslao pismo nakon nepotpisivanja ugovora o Transportnoj zajednici.

– Pismo koje smo dobili od Hana kaže da imamo vremena do kraja septembra. Ako do tada ne potpišemo, pola milijarde KM biće presumjereno u druge države. To je luksuz koji BiH ne treba. Nadam se da ćemo potpisati ugovor o Transportnoj zajednici dobiti sredstva. Ultimatum je postavljen pismom komesara Hana – rekao je ministar Jusko.

Prvi čovjek ministarstva komunikacija i saobraćaja u BiH je kazao da je razgovarajući s ljudima iz međunarodne zajednice stekao dojam da postoji dobra volja da se ne propusti ovakva prilika za BiH.

– Pola milijarde KM su izuzetno velika sredstva, a ovo je samo inicijalno šta bi dobili ulaskom u Transportnu zajednicu. Benefiti koji slijede u godinama ispred nas su puno više od pola milijarde KM – rekao je Jusko za N1.

Back To Top