skip to Main Content

Republika Austrija investirala je u Bosnu i Hercegovinu oko milijardu i 300 miliona eura, izjavio je juče u Sarajevu na Ekonomskom forumu BiH ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić. 

Kozarić je vodio panel o izazovima i šansama ekonomske saradnje Austrije i BiH na kome je bilo prisutno više od 50 predstavnika kompanija iz Austrije.

– U BiH egzistira negdje oko 200 kompanija s oko 7.500 zaposlenih. To je značajan investitor, najviše u dijelu metalske industrije. Poznato je da se 37 posto cjelokupnog izvoza odnosi na metalsku industriju, a 50 posto od tog izvoza plasira se u Austriji i Njemačkoj – istakao je Kozarić.

Naglasio je da postoji dovoljno prostora da se napravi iskorak i kada je riječ o drvnoj industriji, energiji, infrastrukturi, poljoprivredi, turizmu, zdravstvenom turizmu o čemu je bilo govora tokom panela.

Kozarić je naveo da u Austriji živi 160.000 bh. građana, da su dobro integrirani, cjenjeni kao radnici i  pouzdani. Dodao je da 3.000 studenata studira u Beču i Gracu i da su najbolji  na svojim fakultetima.

– Iskreno se nadam da će se većina njih vratiti u BiH i da će svoje znanje ovdje iskoristiti – kazao je Kozarić napominjući da je neophodno mlade ljude animirati i pružiti im šansu kroz start upe, tehno parkove i drugo s tim da su i podrške vlada  neophodne.

(Fena)

Back To Top