skip to Main Content

Predstavnici kineske kompanije NCPE-North China Power Engeneering  Yubin Diao i Vladislav Kačanovskij sa suradnicima posjetili su Agenciju za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) sa ciljem da se informiraju o investicionim potencijalima Bosne i Hercegovine u oblasti energetike i saobraćaja.

NCPE je osnovana 1955. godine i vodeća je kompaniji u Kini u oblasti energetike, sa učešćem od 10% na tržištu električne energije u Kini. U posljednjih 60 godina izgradili su veliki broj elektrana čija ukupna snaga iznosi 100.000 Mw/h. Također se bave izgradnjom vjetro i solarnih elektrana.

U posljednjih 15 godina u Nigeriji su izgradili 10 elektro-energetskih projekata, a u Bjelorusiji posluju od 2008. godine i izgradili su do sada dvije termo-elektrane. U okolini Minska grade gasne turbine i dalekovode od 330 Kw dužine 1.100 kilometara, a u Poljskoj nekoliko termoelektrana na gasni pogon.

Također posluju i u oblasti putne infrastrukture, kao i plinske i naftne industrije.

Zainteresirani su za suradnju sa BiH po svim osnovima, uključujući i  program „Kina + 16“.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić upoznao je investitore sa glavnim aktivnostima Agencije, susretima sa investitorima, kao i uspostavljanju stalnih kontakata sa ciljnim grupama Agencije, te obećao pomoć pri realizaciji projekata koje kineska kompanija  odabere, kao i organiziranje sastanaka sa nosiocima projekata.

Nakon prezentacije o prirodnim resursima u oblasti bh. energetskog sektora, razlozima za investiranje u ovaj sektor, tržištu električne energije, strukturi proizvodnje električne energije, operativnim troškovima, kineski investitori su izrazili poseban interes za  projekte termo-elektrana u BiH Kongora, Miljevina i Kakanj-8.blok, kao i za projekte auto-puteva, željeznica i aerodroma.

 

 

Back To Top