skip to Main Content

Kineska kompanija Huayi Wind Energy Co. Ltd, koja se već 14 godina bavi proizvodnjom i prodajom sistema za korišćenje snage vjetra i projektovanjem vjetroelektrana otvorila je sredinom maja u Beogradu predstavništvo. Ova kompanija ima više od 140 miliona dolara registrovanog kapitala i prva je kineska kompanija koja izvozi kompletne setove vazdušnih turbina, između ostalih zemalja i u Čile, Bjelorusiju i Kazahstan. 

Piše: Dorđe Popović (Beograd)

Prema riječima Zhang Xuemin, predstavnika kineske kompanije, njihov dolazak u Srbiju istovremeno predstavlja i dolazak u region zbog čega je od velikog značaja za poslovne planove ove firme u ovom dijelu svijeta.

Huayi Wind Energy inače, pod sloganom „Pioneering New Energy, Creating New Life” (Proizvodnjom nove energije kreiramo novi život), od svog osnivanja neprestano ulaže u tehnologiju proizvodnje i trenutno vjetrenjače ove firme proizvode električnu energiju u sedam industrijskih parkova u Šangaju gdje postoji i centar za izvoz opreme.

Predrag Petronijević, direktor novopokrenutog regionalnog predstavništva Huayi Wind Energy Co. Ltd smatra, da uzimajući u obzir stalan rast potrošnje električne energije u Srbiji, ali i u cijelom regionu, kao i raspoloživi potencijal energije vjetra, kineska firma može da bude pouzdan partner svima koji žele da se usmjere u izgradnju vjetroelektrana u budućnosti.

− Prema našim istraživanjima, prostor BiH je veoma pogodan za izgradnju vjetroelektrana tako da smo ka njemu izuzetno orijentisani i zainteresovani za izgradnju naših vjetrenjača, vjetrogeneratora. Zbog toga smo već zakazali ozbiljne razgovore sa nadležnima za energetiku u toj zemlji i očekujemo njihov uspješan Poslovni ishod, izjavio je Predrag Petronijević za Poslovne novine.

Back To Top