skip to Main Content

 

Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevu, kao i na području općine Stari Grad je dobra i sve je spremno za turističku sezonu, a nabavkom sofisticiranije opreme za policijske snage koju finansira Općina Stari Grad bit će poboljšana sigurnost.

Ovo je juče rečeno na konferenciji za medije koja je upriličena u povodu početka turističke sezone, a na kojoj su načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Prve policijske uprave Stari Grad Fahrudin Halač i direktor Turističke zajednice KS-a Šemsudin Džeko, izvijestili o poduzetim aktivnostima  uoči  početka turističke sezone.

Općina Stari Grad je  radi provođenja mjera zaštite i spašavanja ljudi i imovine na području ove općine pristupila formiranju službi zaštite i spašavanja i za službu osiguranja i zaštite izabrala je Policijsku stanicu Stari Grad, te je sporazumom koji je  potpisan planirana nabavka neophodne opreme.

Općina je za potrebe MUPKS-a osigurala 205.000 KM za nabavku opreme, a za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Vratnik“ 150.000 KM za kupovinu specijalnog interventnog vozila koje je pogodno za uske ulice i mahale.

Načelnik Halač je u znak zahvalnosti za kontinuiranu pomoć policijskim snagama, načelniku Hadžibajriću uručio policijsku značku.

Halač je kazao da se policija s ovakvom donacijom bolje priprema za turističku sezonu te naglasio da je  90 posto užeg jezgra grada već pokriveno videonadzorom, a u planu je ugradnja sofisticiranijih kamera za noćne termine.

Podsjetio je da je Općina Stari Grad prepoznala i problem saobraćaja u Starom Gradu, te su na više lokacija postavljeni pokretni stubići, čime je pod kontrolu stavljen saobraćaj, a ujedno i zaštićena je infrastruktura za čiju je obnovu Općina izdvojila nekoliko miliona maraka.

S obzirom na to da je krenula izgradnja Trebevićke žičare, Halač je kazao da je svaki vikend Trebević pun gostiju i turista, stoga je poseban akcenat sigurnosti na toj lokaciji.

– Prema zvaničnim statističkim podacima Kanton Sarajevo je najposjećenija turistička destinacija u BiH. U 2015. koja je bila rekordna, KS je imao ostvarenih dolazaka oko 350.000 i 700.000 noćenja, što je jedna trećina ukupno ostvarenih dolazaka i noćenja u BiH, a u prvih top deset su gosti iz Turske, Hrvatske, Srbije i Slovenije – naveo je Džeko.

Prema istraživanju Federalnog ministarstva, okoliša i turizma, 77 posto gostiju posjete Baščaršiju i općinu Stari Grad. U KS-u  je 144 registriranih objekata za smještaj i 8.602 registrirana kreveta, a većina objekata za smještaj nalazi se na području općine Stari Grad kojih je 70, a na Ilidži 18. Većina smještajnih kapaciteta je na Ilidži, stoga je Ilidža ostvarila i najveći broj noćenja, a iza nje slijedi Stari Grad.

Džeko je kazao da turoperatori u okruženju, Bosnu i Hercegovinu vide kao zemlju bogatog, kulturno-historijskog naslijeđa, i to je odlučujući faktor za njihovu posjetu, te, govoreći o sigurnosti, on je kazao da „kao grad nismo ništa manje sigurni nego druge evropske metropole“

Zaključeno je da će turistička sezona u Kantonu Sarajevo u ovoj godini biti još uspješnija od prošle, a iako je  najvažniji segment u turističkoj ponudi sigurnost, BiH, Kanton Sarajevo je sigurna, mirna i privlačna destinacija za turiste.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top