skip to Main Content

PITANJE: Pokrenut izvršni postupak na osnovu izvršne isprave (ugovor o namjenskom hipotekarnom kreditu u iznosu od 60.000,00KM). Hipoteka upisana u dva ZK izvatka, izvršenica je bila upisana u jednom kao vlasnik 1/1 (kuća i zgrada-procijenjena vrijednost 113.200,00KM), dok se u drugom ZK izvatku navodi kao suvlasnica 1/2 (dvorište-procijenjene vrijednosti 5.700,00 KM). Naime, u predmetnoj kući koja je pod hipotekom živi sestra izvršenice na osnovu usmenog dogovora, koja podmiruje sve troškove života izvršenice, te održava predmetnu kuću i za sporni kredit, odnosno hipoteku je saznala tek od rodice, koja je suvlasnica na dijelu dvorišta, na kojem je hipoteka također upisana.

Naime, treće lice, suvlasnica na dvorištu nikada nije dobila obavijest o upisu hipoteke, do momenta kada je izvršni sud dostavio obavijest o pokrenutom izvršnom postupku.

Sestra izvršenice koja živi u predmetnoj kući, je voljna stupiti na mjesto izvršenice i otplatiti predmetni kredit od 60.000KM, međutim službenici banke nisu pristali na njenu otplatu (izvršenica ima drugih dugova prema banci i insistiraju da se podmire sva dugovanja), što je apsurdno, imajući u vidu da je izvršni postupak pokrenut samo na osnovu pomenutog ugovora o namjenskom hipotekarnom kreditu, koje dugovanje iznosi 60.000,00KM.

Kojim obligaciono pravnim poslom bi bilo najsvrsishodnije definisati odnos između izvršenice i sestre, koja želi izvršiti uplatu duga (ugovor o preuzimanju duga, iako nije sigurno da bi povjerilac-banka dala pristanak ili ugovor o preuzimanju ispunjenja uz eventualni uvjet da će izvršenica po skidanju hipoteke prepisati nekretnine na sestru, koja želi izvršiti ispunjenje kako bi osigurala i zaštitila svoju pravnu poziciju, da postane isključivi vlasnik nekretnine čiji je i korisnik, odnosno posjednik) ili eventualno čak i kupoprodajni ugovor bez obzira na hipoteku, kako bi sestra stupila u izvršni postupak kao novi dužnik, a na osnovu prethodnog ugovora sa sadašnjom izvršenicom.

Veliki je rizik čekati sudsku prodaju, radi mogućeg uplitanja trećih lica, pa kako bi se izbjegle eventualne komplikacije, sestra izvršenice želi prije sudske prodaje riješiti i svoj i sestrin problem, s tim da naglašavam, treće lice-suvlasnica, rodica izvršenice i sestre koja je na dvorištu upisana sa 1/2 suvlasničkog udjela založene nekretnine, je uložila prigovor, jer je upis hipoteke izvršen bez njenog saznanja, ali sud još uvijek nije donio odluku po navedenom prigovoru.

Dakle, kako okončati izvršni postupak, da bi u konačnici sestra izvršenice platila ukupna potraživanja povjeriocu-banci, a koja su definisana izvršnim prijedlogom, te da nakon isplate postane vlasnica nekretnina koje su založene, jer je i posjednica istih?

 

ODGOVOR:

 

Ovaj sadržaj je dostupan samo pretplatnicima!
PRIJAVITE SE

Ako ste zainteresovani za pretplatu kontaktirajte nas na mail: prodaja@privrednastampa.biz

PRETPLATA NA ČASOPIS ZIPS

PRETPLATA NA ČASOPIS SUDSKA PRAKSA

Časopis ZIPS

Back To Top