skip to Main Content

16568

 

Pozitivni rezultati rada i preseljenje Instituta za zavarivanje u nove prostorije bili su povod jučerašnje posjete direktora Instituta Seida Zulića, direktora Instituta za zavarivanje iz Magdeburga, inače suosnivača tog instituta Jürgena Bendlera, te finansijskog savjetnika Instituta u Magdeburgu Uwea Barthela Vladi i premijeru Tuzlanskog kantona.

Na sastanku je pohvaljen dosadašnji rad Instituta, kao i angažman direktora Zulića na afirmaciji Instituta za zavarivanje, kako u Bosni i Hercegovini tako i u cijelom regionu. S tim u vezi premijer Gutić se zahvalio suosnivačima iz Magdeburga na prepoznavanju ovog projekta, njegovom potencijalu i dosadašnjoj podršci.

– Institut za zavarivanje je dokaz da BiH ima kadrove, znanje i potencijale u oblasti metalske industrije i njemu kao takvom podrška Vlade Tuzlanskog kantona je neupitna. Pored ostalog ona se ogleda i u obezbjeđenju novih prostora za rad i budući razvoj Instituta – rekao je premijer Gutić i dodao da je zadovoljstvo imati jednu takvu instituciju, koja proizvodi vrhunske kadrove za potrebe lokalne privrede, a koji zadovoljavaju rigorozne evropske standarde i mogu odgovoriti i najzahtjevnijim poslovnim zahtjevima u cijeloj Evropi.

Direktor Zulić je kazao da saradnja s institutom u Magdeburgu omogućava izvozno orijentiranim bosanskohercegovačkim kompanijama da lakše dođu do „CE“ znaka za čelične konstrukcije i dodao da je Institut već ostvario dva od tri zacrtana strateška cilja.

– Na prvom mjestu Institut za zavarivanje je postao jedino akreditirano tijelo u Bosni i Hercegovini, odnosno odobreni centar od Međunarodnog instituta za zavarivanje za organizaciju kurseva za internacionalne inženjere i tehnologe zavarivanja. Završava se preseljenje Instituta u nove prostorije u Mašinskoj školi u Tuzli, i još preostaje da uredimo akreditaciju laboratorije za ispitivanje materijala i kontrolu zavarenih spojeva u industriji po evropskim standardima – dodao je.

Značaj ispunjenja i tog posljednjeg cilja posebno je podcrtao premijer Gutić.

– Imajući u vidu dva velika projekta Termoelektranu u Banovićima i blok 7 u Termoelektrani Tuzla, te obim poslova koji treba da izvrše naše domaće kompanije, veoma nam je bitno da ovdje u neposrednoj blizini imamo i adekvatan i evropski certificiran laboratorij – rekao je premijer Gutić.

Osim premijera Gutića, današnjem sastanku je prisustvovao ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TK.

Back To Top