skip to Main Content

Senad Softic D 12082015

 

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine  Senad Softić, kao član delegacije BiH, sa ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom, prisustvuje Ekonomskom i finansijskom dijalogu između Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana i Turske, koji se održava u Briselu.

Obraćajući se učesnicima skupa, guverner Softić je, uime CBBiH, pozdravio inicijativu EU da pokrene dijalog o ekonomskom upravljanju, s našom zemljom.

Prezentirajući ekonomske pokazatelje za BiH, guverner Softić je istakao da ekonomija BiH pokazuje znakove oporavka. Inflacija je niska, a aranžman valutnog odbora i dalje ostaje sidro stabilnosti u zemlji. Finansijski sektor je, generalno, stabilan, a najveću zabrinost i dalje predstavlja visoka stopa nezaposlenosti, kazao je guverner.

Od Reformske agende, koja je usvojena krajem prošle godine, očekuje se unapređenje u oblasti strukturalnih reformi, a implementacija ove agende, po guvernerovim riječima, trebala bi pomoći BiH na njenom putu ka EU.

Kao najvažnije zadatke CBBiH u budućnosti, guverner Softić je istakao očuvanje monetarne stabilnosti, jačanje bankarske koordinacije i uloge Stalnog komiteta za finansijsku stabilnost BiH, uvođenje funkcije nadzora u okviru platnog sistema i proširenje jedinstvenog registra računa, te osiguranje pravovremene i sveobuhvatne statistike.

– BiH će nastaviti provoditi reforme kako bi postigla održiv rast i ispunila kriterije konvergencije na našem putu ka EU i punopravnom članstvu. Dijalog s institucijama EU imat će ključnu ulogu u oblikovanju naših budućih ekonomskih planova, institucionalnih i regulatornih izmjena. Od institucija EU očekujemo punu podršku kako bismo postigli ove ciljeve -zaključio je guverner Softić svoje izlaganje u Briselu, saopćila je  Služba za odnose s javnošću CBBiH.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top