skip to Main Content

ESV

 

Djelovanje Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona, bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministara u Vladi TK s predsjednikom Vijeća Kasimom Selimovićem, članom Vijeća Fahrudinom Šahovićem i predsjednikom Kantonalne privredne komore TK Nedretom Kikanovićem.

– Rad Ekonomsko-socijalnog vijeća TK nema alternativu jer je u interesu svih socijalnih partnera, Vlade, sindikata i poslodavaca, kao i Kantonalne privredne komore da ovo tijelo radi – kazao je tokom sastanka premijer Gutić, saopćeno je iz Vlade TK.

Dosadašnju saradnju Vlade s poslodavcima i privrednom komorom ocijenio je veoma dobrom, ali i istaknuo da ona treba i može biti još i bolja.

Dogovoreno je da se sjednice Vijeća trebaju održavati barem jednom mjesečno, te da će ministri koji učestvuju u radu ovog tijela osigurati prisustvo barem dvojice predstavnika Vlade TK, kako bi se zadovoljio kvorum za održavanje sjednica.

– Naš cilj je dodatno poboljšanje odnosa i saradnje koju imamo s poslodavcima i sindikatima, i u tom pravcu smo spremni učiniti i dodatne napore – kazao je Gutić.

Današnji sastanak iskorišten je i da se sa predsjednikom Saveza samostalnih sindikata TK Fahrudinom Šahovićem razgovara o pokrenutom procesu kolektivnog pregovaranja koji se odvija na federalnom nivou.

Dogovoreno je da u narednim danima započne procedura kolektivnog pregovaranja i na nivou TK-a.

Opredjeljenje Vlade TK-a je da u vezi sa kolektivnim ugovorima pregovara direktno s onim granskim sindikatima koji imaju svoje kantonalne organe, a za one koji to nemaju, da se preuzme tekst koji se potpiše na nivou Federacije BiH.

– Dobra volja Vlade postoji i mi ćemo učestvovati u svim aktivnostima koje se provode na federalnom nivou, ali mislimo da je, zbog kantonalnih specifičnosti, sa svim kantonalnim sindikatima neophodno pregovarati i potpisati kantonalne kolektivne ugovore – zaključio je Gutić, saopćeno je.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top