skip to Main Content

DSCN8241

 

U zgradi Gradske uprave, juče je, održan sastanak Gradonačelnika Tuzle sa predsjednikom Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnanom Smailbegovićem. Sastanku je prisustvovao i predstavnik poslodavaca Eldin Tabučić te predstavnici Grada Tuzla. Uglednim gostima, poslodavcima čije firme zapošljavaju po sedam hiljada ljudi, (Prevent i Bingo) gradonačelnik Jasmin Imamović predao je dvije inicijative, koje se odnose na izmjenu propisa iz nadležnosti Federacije BiH, a koje bi uticale na povoljnije poslovno okruženjeza ulaganja, te na taj način i stvaranje uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta.

Radi se o Inicijativi za dodjelu na korištenje napuštenog zemljišta i nekretnina bivšeg rudnika „Bukinje“ i drugih napuštenih rudničkih prostora lokalnim zajednicama na čijem području se nalaze s ciljem izgradnje poslovnih zona i Inicijativi za izmjenu Zakona o stvarnim pravima po skraćenom postupku uz Inicijativu za usklađivanje Zakona o građevinskom zemljištu sa zakonom o stvarnim pravima. Druga inicijativa se odnosi na izmjenu federalnih Zakona o građevinskom zemljištu i Zakona o stvarnim pravima, kojom bi se omogućilo da se investitorima, koji imaju namjeru zapošljavati veliki broj ljudi, a naročito u proizvodnji, omogući umanjenje na konkursu postignute cijene, zavisno od broja radnih mjesta.

„Danas imamo previše zemljišta u državnom vlasništvu, koje je neizgrađeno ili se ne koristi u poljoprivredne svrhe, a nedovoljno radnih mjesta, sa nedopustivo visokom stopom nezaposlenosti, što predstavlja najveći problem BiH. Zato je potrebno „višak“ zemljišta iskoristiti, da se pomoću tog „viška“ smanji „manjak“ radnih mjesta. Da bi se to postiglo i obezbjedio povoljan poslovni ambijent neophodno je da prvenstveno domaći, a potom i poduzetnici iz inostranstva mogu doći pod povoljnim uvjetima do povoljnog zemljišta za gradnju. Ovo pogotovo zato što su to poduzele susjedne države“ – izjavio je gradonačelnik Imamović.

Predstavnici Udruženja poslodavaca zahvalili su na prijemu i ocijenili pozitivnim današnji sastanak, te su izrazili nadu i optimizam u pogledu daljnjeg jačanja saradnje, a posebno u područjima koja su bila tema današnjeg sastanka.

„Gradonačelnik Imamović je, u najavi sastanka, naznačio da postoje veoma korisne inicijative. Mislim da je riječ o značajnim projektima, koji bi sigurno mogli popraviti poslovni ambijent, u BiH, i time smanjiti nezaposlenost, što nam je glavni cilj. Ja vjerujem da se sa ovakvim pomacima, inicijativama i mjerama može dosta toga napraviti“. – izjavio je predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović.

Back To Top