skip to Main Content

 

Grad Tuzla i predstavnici 12 privrednih subjekata danas su potpisali ugovore prema kojima se iz Budžeta Grada Tuzla pruža novčana podrška za zapošljavanje 24 radnika u proizvodnim djelatnostima i proizvodnim uslugama u 2016. godini, u iznosu od 48.000,00 KM kao i novčana podrška u iznosu od 7.500,00 KM za dva privredna subjekta koji u tekućoj godini zapošljavaju tri osobe sa invaliditetom. Riječ je o poslodavcima koji su korisnici sredstava iz Programa aktivne politike zapošljavanja iz oblasti poduzetništva na području Grada Tuzla za 2016. godinu.

„Naš strateški cilj je povećanje stope zaposlenosti. Ovo je jedan od oblika podrške privrednom sektoru, koji je u skladu sa strateškim ciljevima razvoja Grada, da od maja tekuće godine do maja naredne godine stvorimo uvjete za 1300 do 2000 radnih mjesta, tj da mi u narednom periodu stvorimo uvjete za minimalno 4.000 radnih mjesta, kako bi dostigli stopu zaposlenosti u Tuzli od 70 posto. Uvjete stvaramo uz veoma dobru saradnju sa investitorima, radeći na izgradnji komunalne infrastrukture i stvaranju urbanističke regulative. Koristim priliku da apelujem na Agenciju za bankarstvo, Centralnu banku i državnu vladu, banke su i više nego likvidne, a vrlo su nepovoljni krediti.

Dobro bi bilo i bankama da oni budu povoljniji, da investiraju više jer prodaće više kredita i omogućiti mladim ljudima da kupuju stanove što će povećati stanogradnju. A kad se jedna zgrada gradi 50 malih i srednjih preduzeća je za nju vezano.Cilj je da se privrednim subjektima koji zapošljavaju ljude u proizvodnji i proizvode, omoguće povoljniji krediti, tj. da budu povoljni kao što su u zemljama iz kojih dolaze te strane banke. Apelujemo na državnu vladu i entitetske vlade da se smanji cijena rada i da se na evropski prosjek dovedu doprinosi po jednom zaposlenom. Također, idemo dalje ka boračkim populacijama. Već sa jednom boračkom organizacijom pravimo zadrugu za zapošljavanje, grad može dati zemlju,  podržati registraciju, obezbijediti jedan ili dva plastenika, obezbijediti tržište, važno je da krenu. Raste broj zaposlenih, ja sam već sad siguran, računajući od prvog maja ove godine, do prvog maja iduće godine neće biti dakle novih od 1300 do 2000, nego minimalno 2000 radnih mjesta i onda imamo tri i po godine da dostignemo 2000-3000, kako bi se dostigla stopa zaposlenosti od 70 posto.

Dakle, to je naša otvorena tema i to je naš top prioritet. Ovo je jedan od koraka. Pozivam poduzetnike da se prijave. Isplati im se da se prijave. Posebno smo dali po 2.500KM podrške za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kako bismo podržali zapošljavanje ove teško zaposlive kategorije. Sve ovo radimo sa ciljem da bi se u što kraćem periodu zaposlilo što više ljudi u proizvodnji“ – izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Novčana sredstva predviđena za ove namjene nisu utrošena, tako da se pozivaju privrednici koji ispunjavaju uslove iz Javnog poziva koji se nalazi na web stranici Grada, (http://grad.tuzla.ba/javni-pozivi-i-konkursi/) da podnesu svoje prijave.

Grad Tuzla nastavlja kontinuirano raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta i stvaranja što boljih uslova za investitore i otvaranja novih radnih mjesta. Lista poslodavaca koji ispunjavanju uslove za novčanu podršku po javnom pozivu za učešće u programu aktivne politike zapošljavanja na području grada Tuzla za 2016. godinu, kao i Lista poslodavaca koji ispunjavanju uslove za novčanu podršku po Javnom pozivu za učešće u programu aktivne politike zapošljavanja osoba sa invaliditetom na području grada Tuzla za 2016. godinu objavljene su na web stranici Grada (www.gradtuzla.ba)

Back To Top