skip to Main Content

1

 

Na održanoj 29. sjednici Kolegija gradonačelnika grada Tuzla, razmatrani su Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Tuzla i Izvještaj korištenja sredstava tekuće rezerve period 01.01.-31.12.2015. godine, te Nacrt odluka o izmjeni i dopuni Budžeta Grada Tuzla, za period 01.01.-31.12.2016. godine. Konstatovano je da je u Budžetu Grada Tuzla, za 2015. godinu, ostvaren suficit od oko 3,2 miliona KM. Prikupljeno je oko 48 miliona maraka, a utrošeno oko 45 miliona. Najviše sredstava utrošeno je na komunalnu gradnju. Prema riječima gradonačelnika, Jasmina Imamovića, na osnovu ovih podataka bit će izvršen i Rebalans Budžeta za 2016. godinu.

3

„Sredstva će najvećim dijelom, u toku ove godine, biti raspoređena putem Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica i Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti, tačnije kroz  projekte u nadležnosti ovih službi. Danas je usvojen i Nacrt odluke o usvajanju Regulacionog plana prostorne cjeline Grabov potok u Tuzli. Riječ je o budućoj stambenoj četvrti, koja je bliža centru grada, nego, nekada ranije izgrađeno naselje Slavinovići. Prostorna cjelina Grabov potok je jedan od rijetkih preostalih slobodnih i neizgrađenioh prostora planiranih za kolektivno stanovanje. Planirana je izgradnja 9 stambeno-poslovnih objekata, jednog objekta javne garaže, jednog objekta toplinske podstanice, kao i uređenje pripadajućih pratećih površina: saobraćajnih površina za kolski saobraćaj u kretanju i mirovanju, pješačkih površina te uređenih zelenih površina, dječijih igrališta i sportskih terena. Planirana bruto stambena površina iznosi 70.800m2, za oko 2.265 stanovnika“- izjavio je gradonačelnik Imamović.

2

Tokom današnje sjednice usvojen je i Izvještaj o radu i poslovanju JP razvojno poduzetnički centar Tuzla – Inkubator Lipnica d.o.o. za period 2015. godina. Na inicijativu nevladinih organizacija okupljenih u Grupi za čisti zrak, sačinjen je Nacrt Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova, uz dopune odgovarajućih odluka o komunalnim djelatnostima. Kolegij je usvojio i Informaciju o realizaciji Programa podrške razvoju poljoprivredne proizvodnje na području grada Tuzla, u 2015. godini, kojim je podržano 500 poljoprivrednih proizvođača.

Kada je riječ o raspravi o Nacrtu zakona o značajnim datumima, događajima, i ličnostima na području TK, gradonačelnik Imamović je naveo da je na ponižavajući način, „15. Maj“, naknadno uvršten u kategoriju događaja,  što je uvredljivo za branitelje i građane Tuzle.

„Ovaj datum, nije obična bitka, kako je tamo navedeno, „15. Maj“ je dan kada je odbranjena Tuzla. Da nije bilo organizovane odbrane tog dana, i da nije Tuzla obranjena, ne bi bilo ni TK“ – izjavio je gradonačelnik Imamović.

Back To Top