skip to Main Content

 

Grad Tuzla je jedan od 18 gradova/općina u Bosni i Hercegovini, koji je izabran od strane Projektnog odbora Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) za realizaciju aktivnosti u naredne četiri godine. MEG projekat finansira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda – UNDP. Budžet za prvu fazu projekta iznosi približno 21 milion KM.

MEG projekat je dvanaestogodišnja inicijativa koja ima svrhu pružiti podršku jedinicama lokalne samouprave u BiH, u područjima unapređenja demokratskog upravljanja i pružanja javnih usluga, posebno u sektorima privrede i okoliša. Namjera projekta je doprinijeti širenju mogućnosti ekonomskog razvoja lokalnih zajednica, kao i stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja radi poticaja privrednog rasta. U tom cilju, planirana je i saradnja sa privatnim sektorom, radi povećanja broja zaposlenih. Prva faza projekta će trajati četiri godine, u  periodu od 2016.-2020. godine.

Odabiru partnerskih gradova/općina prethodila je procjena spremnosti jedinica lokalne samouprave na administrativne i regulatorne promjene, te njihova snažna predanost  realizaciji ovog sveobuhvatnog, strateškog i praktičnog projekta. Grad Tuzla je ispunio sve tražene kriterije i odabran je za učešće u projektu. Tokom realizacije projekta, Grad Tuzla će aplicirati za dodjelu sredstava za projekte iz oblasti privrede  i zaštite okoliša, a sve sa ciljem bržeg ekonomskog razvoja, povećanja broja zaposlenih i unaprjeđenja uslova života u Tuzli.

Back To Top