skip to Main Content

Timthumb 18

 

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević juče je potpisao Sporazum o partnerstvu sa Specijaliziranim poljoprivrednim zadrugama AgroDar Cazin i Poljo-Sementi d.o.o. Cazin s ciljem razvoja poljoprivredne proizvodnje na području Bihaća, a prvenstveno krastavaca kornišona i jagodičastog voća.

Galijašević je rekao da je sporazumom poljoprivrednim proizvođačima omogućena nabavka neophodnog repromaterijala za proljetnu sjetvu po jeftinijim cijenama.

– Ovo je još jedan projekt podrške razvoju poljoprivredne proizvodnje u Bihaću i, uz početak rada prehrambeno-tehnološkog centra na lokalitetu fabrike Polietilenke koji pokreće AgroDar, imati ćemo “vjetar u leđa” za ovdašnje poljoprivrednike, a posebno one koji se bave proizvodnjom malina, krastavca kornišona, a na jesen i kestena – kazao je Galijašević.

Čelni ljudi Poljosementija i AgroDara, Ale Šakonjić i Aldin Kuduzović, istakli su da se pridružuju projektu gradske uprave Bihaća koji za cilj ima podrška poljoprivrednim proizvođačima, te da će kroz početak rada hladnjače u junu ove godine i pogona za preradu kestena na jesen, Bihać i USK-a napraviti iskorak u poljoprivrednpoj proizvodnji, odnosno preradi poljoprivredih proizvoda.

Sporazumom će također biti omogućena nabavka i distribucija sistema za navodnjavanje u optimalnim agrotehničkim rokovima, pružanje stručnih i savjetodavnih usluga u toku procesa proizvodnje i obilazak korisnika, garantovan otkup krastavaca kornišona, otkup maline u narednih 10 godina, te određivanje otkupnih mjesta, saopćeno je iz kabineta gradonačelnika Bihaća.

Back To Top