skip to Main Content

Umweltpreis Sieger 2016;

Bečka gradska uprava već od 2005. godine u okviru svog eko biznis plana svake godine raspisuje natječaj za ekološku nagradu kojom želi da ekološki i socijalni angažman bečkih poduzetnika učini javnim i da animira druga preduzeća za razvoj i rad na sličnim projektima.

Najbolju motivaciju preduzećima predstavlja ekonomski aspekt jer mnoge mjere održivosti pomažu uštedu troškova preduzeća.
Ovogodišnji dobitnici nagrada su poznati bečki fudbalski klub Austria Wien za gradnju novog stadiona po strogim kriterijima održivosti, Zoološki vrt

Schönbrunn za gradnju inovativnog novog kompleksa za žirafe, slastičarna Heindl kao jedino austrijsko preduzeće koje svoj kompletan asortiman proizvoda proizvodi od kakaa iz 100 % fer trgovine te consulting preduzeće Austrijskog ekološkog instituta pulswerk GmbH za inteligentnu kuhinju budućnosti.

Dobitnici su pokazali šaroliku paletu mogućnosti ekološkog djelovanja u preduzeću. Za to su svakako potrebni kreativnost, velika doza hrabrosti te inovacije i upornost.

Inicijativa austrijskog eko biznis plana pokrenuta je 1998. godine i od tada je u tom programu učestvovalo više od 1.200 preduzeća, što je 2015. godine donijelo značajne uštede troškova preduzeća: ukupno 5,17 miliona eura te uštedu 16.900 tona CO2, 896.000 m3 pitke vode i nekoliko tona otpada.

(Izvor: EUROCOMM-PR Sarajevo )

Back To Top