skip to Main Content

PITANJE : 1. Zaposlenica je radila sa srednjom stručnom spremom kod drugog poslodavca do 11.05.2023. godine. Kod ranijeg poslodavca iskoristila je puni godišnji odmor od 22 radna dana i isplaćen joj je regres. Ista osoba prima se kod nas u svojstvu pripravnika sa visokom stručnom spremom s danom 01.08.2023. godine. S obzirom na to  da ima prekid između radnih odnosa duži od 15 dana da li imenovanoj pripada pravo na srazmjerni dio godišnjeg odmora shodno članu 13. Kolektivnog ugovora kojim je propisano da državni službenik ili namještenik, koji u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos nema navršenih šest mjeseci neprekidnog rada, ima pravo na najmanje dva dana godišnjeg odmora za svaki navršeni mjesec rada? Ili je pravilnije tražiti potvrdu od ranijeg poslodavca i odobriti samo razliku dana godišnjeg odmora. Po našim propisima zaposlenik ima pravo na 24 radna dana (odobriti  samo još dva dana godišnjeg odmora jer je već u kalendarskoj godini iskoristio 22 kod ranijeg poslodavca)?

  1. Ukoliko se istoj odobri korištenje “nepunog” godišnjeg odmora (dva dana godišnjeg za jedan mjesec rada) ili razliku do punog godišnjeg odmora u trajanju od dva radna dana, da li ima pravo na regres?

Napominjemo da u našem Pravilniku nismo propisali minimalan broj dana korištenja godišnjeg odmora na osnovu kojeg se ostvaruje pravo na regres već je propisano da pravo na regres ima radnik koji u toku tekuće kalendarske godine ima pravo na godišnji odmor.

 

ODGOVOR:

 

Ovaj sadržaj je dostupan samo pretplatnicima!
PRIJAVITE SE

Ako ste zainteresovani za pretplatu kontaktirajte nas na mail: prodaja@privrednastampa.biz

PRETPLATA NA ČASOPIS ZIPS

PRETPLATA NA ČASOPIS SUDSKA PRAKSA

Časopis ZIPS

Back To Top