skip to Main Content

U okviru priprema za diplomatsku misiju, novoimenovani ambasador BiH u Poljskoj Ivan Dunđer posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) kako bi se upoznao o trenutnoj privrednoj i investicijskoj suradnji između dvije zemlje.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je upoznao ambasadora Dunđera s radom Agencije na privlačenju stranih investicija i mogućnostima za ulaganje u BiH, te atraktivnim sektorima za strane investitore. Također je istaknuo značaj ekonomske diplomatije na polju promocije zemlje i privlačenja investicija, ističući da je FIPA uspjela animirati tokom dvije prethodne godine bh. ekonomsku diplomatiju na način da su počeli organizirati investicione konferencije na kojima se predstavljaju mogućnosti za ulaganje u BiH.

Istaknuto je da dosadašnji nivo investicija iz Poljske, prema podacima Centralne banke BiH iznosi 29.3 miliona KM. U 2017. je registriran milion KM ulaganja.

Neke od značajnijih poljskih investicija su :  Organika BH d.o.o. Sarajevo, Aliplast Aluminium Systems d.o.o. Konjic, Lublin i Inter Cars d.o.o. Sarajevo.

Od ambasadora se očekuje da uspostavi suradnju s komorskim sistemom Poljske i ostalim udruženjima nadležnim za privredu, kao i s regionalnim privrednim komorama kako bi pokušao poboljšati priliv poljskih investicija u BiH i izvoza.

Back To Top