skip to Main Content

EBRDlogo Highres

 

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira ove godine u regiju zapadnog Balkana uložiti više od milijardu eura, a od te svote Srbiji je namijenila trećinu, izjavio je u ponedjeljak šef ureda EBRD-a u Srbiji Daniel Berg.

Uoči izbora nove srbijanske vlade, za koju mandatar Aleksandar Vučić ovog tjedna počinje konzultacije, Berg je za radio-televiziju Srbije rekao da EBRD od te vlade “očekuje ustrajnost u provođenju reformi kako bi se poboljšali uvjeti za ulaganja i privukli investitori”.
Berg je za RTS istaknuo da “EBRD blisko surađuje s vladom Srbije” kojoj kao najvažniji zadatak sugerira da “nastavi s europskim integracijama i ispunjavanjem reformskih programa MMF-a”.

Visoki dužnosnik EBRD naglasio je da se ta banka, osim za mala i srednja poduzeća, interesira i privatizaciju velikih sustava, poput Telekoma Srbije ili zračne luke “Nikola Tesla”.

“Mislim da su to samo dva od mogućih projekata na kojima radimo. Imamo i neke velike strane investicije i nadamo se da će odlučiti da dođu u Srbiju”, rekao je Berg, naglasivši kako Vučićeva vlada “ima pred sobom teške odluke u domeni privatizacije i stvaranja atraktivnije klime za investicije”.

“Posla je mnogo i vlada bi odmah trebala početi raditi”, rekao je za RTS direktor EBRD-a u Srbiji Daniel Berg.

Konstituiranjem parlamenta 3. lipnja, počeo je teći zakonski rok od 90 dana za formiranje nove vlade za koju je mandat pobjedom na izvanrednim parlamentarnim izborima 24. travnja dobio Aleksandar Vučić. Aktualni i budući premijer najavio je, međutim, da će vlada biti formirana najvjerojatnije do sredine lipnja.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top