skip to Main Content

U Beču će se u petak, 22. aprila 2016. godine, održati manifestacija „Duga noć nauke“ na kojoj će istraživači na razumljiv i zabavan način predstaviti aktuelne naučne projekte. Ovaj naučni događaj održava se u Beču sedmi put, a mladi ljudi ga koriste i kao kontaktnu berzu za upoznavanje potencijalnih poslodavaca. Ove godine će univerziteti, škole i druge naučne institucije na 416 naučnih stanica i 48 lokacija približiti nauku uz besplatan ulaz.

Planetarij „Planetarium Wien“ će u Dugoj noći predstaviti svoja tri show programa „Dragulji kosmosa“, „Raznolikost u prostoru“ i „Snaga neba“ a najstariji bečki opservatorij Urania će bez obzira na vremenske prilike posjetiocima ponuditi „Putovanje kroz zvijezde“.

Gradski odjel za kontrolu, nadzor i certificiranje MA39 u svojoj će „Labaratoriji za zaštitu od zračenja“ pokazati šta su rentgenski zraci i kako funkcionišu uređaji za rentgen. Labaratorij je pozvao djecu da ponesu svoje omiljene predmete i igračke na rentgen.

Muzej Grada Beča „Wien Museum“ predstaviće procese restauracije i konzervacije umjetničkih djela na osnovu predmeta jevrejske populacije iz Beča koji su otuđeni ili pokrani tokom Drugog sjetskog rata.

Medicinski univerzitet će od 20:30 sati uživo prenositi operaciju na srcu koju će posjetioci Duge noći pratiti iz aule. Tehnički univerzitet će manifestaciju posvetiti tehnici pametnih telefona i goste upoznati sa mikro i nano elektronikom. Organizatori preporučuju Wiesenthalov institut za holokaust, trg Heldenplatz za istraživanje na otvorenom i sjedište UN-a.

(Izvor: EUROCOMM-PR Sarajevo)

Back To Top