skip to Main Content

Mjeriteljstvo

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, sa suradnicima iz Zavoda za mjeriteljstvo, održao je sastanak s rukovodstvom Federalne uprave za inspekcijske poslove na temu dosljedne provedbe Zakona o mjeriteljstvu, te primjene Pravilnika o žigovima i ispravama koji se upotrebljavaju kod verificiranja mjerila.

Federalni ministar je rekao da će i ubuduće naglasak biti na unapređenju suradnje i boljoj koordinaciji s Federalnom upravom za inspekcijske poslove, ali i pojačanom inspekcijskom nadzoru u svim područjima zakonskog mjeriteljstva u Federaciji BiH. Također se očekuje znatno veći angažman inspekcijskih organa na provedbi zaključaka Vlade Federacije BiH, uz korištenje Pravilnika o žigovima i ispravama koji se upotrebljavaju kod verificiranja mjerila na područjima gdje je došlo do određenog zastoja u nadzoru kako od Federalne, tako i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove.
Posebice su istaknute nezakonitosti iz oblasti mjeriteljstva u radu benzinskih crpki na području Tuzlanskog kantona kada su u pitanju mjerila volumena, kao i velikih trgovačkih lanaca i drugih subjekata na području Federacije BiH kada je riječ o mjerilima mase.

Predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove naglasili su kako će učiniti dodatne napore na uspostavi boljeg nadzora i koordinacije s kantonalnim upravama i redovnom izvještavanju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, odnosno Zavoda za mjeriteljstvo, o provedenim aktivnostima, s mogućnošću zajedničkog djelovanja na terenu. Naglasak će biti na otkrivanju i otklanjanju prekršajnih i kaznenih djela krivotvorenja žigova i isprava Zavoda za mjeriteljstvo.

Nakon analize dosadašnje suradnje, na sastanku je dogovoreno da oni budu održavani najmanje jednom mjesečno, s ciljem djelotvornije provedbe Zakona o mjeriteljstvu u Federaciji BiH, uz punu potporu Zavoda za mjeriteljstvo u okviru njegovih ovlasti – saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

(Poslovne novine)

Back To Top