skip to Main Content

Fabrika 1

Domaći brendNatura“ ostvario je povećanje od 100% u proizvodnji i prodaji konzerviranog  voća i povrća na domaćem i inozemnog tržištu u 2015. u odnosu na godinu prije. „Natura“ u asortimanu ima preko 40 proizvoda konzerviranog voća i povrća koje se prerađuju u dvije bosanskohercegovačke fabrike Natura food Bijeljina i Voćar-promet iz Glumine kod Zvornika, članica Adriatic Group iz Beča.

final 0790-2„Riječ je o programu kiselih salata, ajvara i marmelada koje su spravljene po tradicionalnim receptima bez dodanih konzervansa i umjetnih boja. Iz ovog razloga su Naturini proizvodi izuzetno cijenjeni na teritoriju EU gdje se preko kapaciteta Adriatic Group plasiraju u 14 zemalja Europe. Na osnovu dobivenih podataka apsolutni smo lideri kada je riječ o izvozu i plasmanu na teritorij EU iz segmenta konzerviranog voća i povrća“, izjavio je izvršni direktor Natura food Senahid Huremović.

Zbog velike potraženje na domaćem i inozemnom tržištu Adriatic Group je u maju 2015. završila akviziciju i fabrike Voćar-promet kako bi proširila kapacitete proizvodnje za ovaj bosanskohercegovački brend.  Ukupno, u dvije fabrike, je u toku protekle godine proizvedeno   preko oko tri miliona staklenki, od čega je oko 80% plasirano na teritorij EU.  Obje fabrike su tokom sezone radile punim kapacitetima u dvije smjene, a pored stalnih radnika zapošljavale su i sezonske radnike.

„Snaga „Nature“ nije samo u povećanju proizvodnje i plasmanu na domaćem i inozemnom tržištu, nego i u tome što sirovine koje se koriste u preradi nabavljaju primarno na domaćem tržištu. Tu posebno ističemo uzgoj i otkup krastavca kornišona preko projekta „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“ koje implementira naša sestrinska firma  Agrona iz Živinica, a najveći investitor u ovaj projekat je kompanija iz dijaspore Brajlović GmbH Austria, također članica Adriatic Group“, dodao je Huremović.

U 2016. najavljene su dodatne investicije i podrška domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji preko članica Adriatic Group, a posebno u proizvodnji raznih sorti paprika, namijenjenih sopstvenim prerađivačkim kapacitetima.

Back To Top