skip to Main Content

Parlament Bih 620×330

 

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će na sjednici koja je zakazana za danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u drugom čitanju.

Zakon je predložio delegat Kluba Hrvata Mario Karamatić (HNS) da bi se izmijenio ovaj zakon u dijelu koji predviđa da se od 1. januara 2018. godine u BiH zabranjuje držanje krznašica, odnosno životinja koje se proizvode zbog krzna.

Karamatić smatra da bi se time osiguralo zapošljavanje ljudi i jačanje domaće ekonomije, iznoseći podatak da 200 porodica živi od tih uzgoja dok se dva miliona eura godišnje izvozi krzna iz BiH, a uzgajanje, ni po jednoj deklaraciji ni po bilo kojem zakonu Evropske unije, nije zabranjeno, tvrdnje su Karamatića.

Pred delegatima su i prijedlozi zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjene i dopune Krivičnog zakona koje su predložili delegati Kluba Srba Domu naroda.

Izmjena zakona o Ustavnom sudu BiH predviđa da strane sudije u Ustavnom sudu zamijene domaće, dok se Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH traži se brisanje odredbe koja se odnosi na pravno sankcioniranje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog i Suda BiH.

Ovi zakonski prijedlozi bili su na dnevnom redu sjednice Doma naroda 27. maja kada je odlučeno da oni budu vraćeni na ponovno razmatranje Ustavnopravnoj komisiji koja je u februaru dala negativno mišljenje na principe zakona.

Predstavnički dom ranije je odbacio oba zakonska prijedloga, a cijela priča o izmjenama ovih zakonskih rješenja počela je nakon što je Ustavni sud donio odluku da obilježavanje Dana Republike Srpske – 9. januara nije u skladu sa Ustavom.

Delegati bi sutra trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu.

Na dnevnom redu je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH, te informaciju o radu Tužilaštva BiH u prošloj godini, a predviđena je i rasprava o trenutnom stanju procesa evropskih integracija BiH.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top