skip to Main Content

Cows

 

Kancelarija za veterinarstvo BiH sa nadležnim tijelima entiteta danas će dočekati Inspekcijski tim Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Evropske komisije, koji će do 25. marta boraviti u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom uvodni sastanak bit će održan u Kancelariji za veterinarstvo BiH, a tokom misije bit će upriličen obilazak i kontrola određenih mljekara odobrenih za izvoz u Evropskoj uniji, kao i farmi koje snabdijevaju ove objekte sirovim mlijekom.

Cilj misije je da se provjeri realizacija Akcionog plana za rješavanje preporuka, koji je pripremila Kancelarija za veterinarstvo BiH na osnovu preporuka koje su dobili nadležni organi nakon prve misije iz 2014. godine, a odobrila ga Evropska unija prošle godine.

Kancelarija je sa nadležnim tijelima entiteta u proteklom periodu intenzivno radila na ispunjavanju svih šest preporuka iz ovog plana te očekuje da će nakon posjete inspekcije iz Dablina BiH zadržati status zemlje izvoznice mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Back To Top