skip to Main Content

2

 

Delegacija BH-Gasa održala je u Zagrebu sastanak s delegacijom hrvatske kompanije Plinacro d.o.o. Zagreb o razvojnim projektima kompanija i mogućem povezivanju transportnih sistema dviju država.

Fokus interesa obje kompanije je bila tzv. južna konekcija, odnosno, konekcija dva gasovodna sistema na području Zagvozda.

Obje kompanije su pokazale interes za ponovno aktiviranje potpisanih sporazuma i ponovne saradnje i zajedničkog nastupa pred Energetskom zajednicom jugoistočne Evrope i međunarodnim bankarskim institucijama kako bi taj projekt bio realizovan. Osim južne interkonekcije, kompanije su iskazale jasnu opredijeljenost saradnje kada je u pitanju konekcije Brod-Zenica, kao strateškog projekta za diverzifikaciju pravaca snabdjevanja.

Kompanije će u narednom periodu snage i resurse usmjeriti ka aktivnijoj saradnji i pripremi potrebnih dokumenata za realizaciju projekata koji su od značaja za obje države.

Delegacija BH-Gasa je obavila i razgovore s predstavnicima kompanije Monter-Strojarske montaže d.d. Zagreb koja je izvodila radove na gasovodu Zenica-Travnik. Tom prilikom kompanija Monter je pokazala interes za ponovni izlazak na teren i okončanje svih potrebnih radova.

Taj projekt je od suštinske važnosti za BH-Gas kako bi se nastavkom izgradnje od Travnika prema jugu osigurala povezanost gasovodnih sistema BiH i Hrvatske.

Ujedno, a bez obzira na konačan ishod ovih pregovora, BH-Gas je podržao rad pravosudnih i policijskih institucija kako bi bila utvrđena odgovornost za sve propuste na tom gasovodu, odnosno utvrđena odgovornost u toku izvođenja radova, nakon izvedenih radova i zašto gasovod već skoro tri godine nema upotrebnu dozvolu, saopćeno je iz BH-Gasa.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top