skip to Main Content

 

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je da su aktivnosti s ciljem osiguranja uvjeta za bolji životni standard rezultirale sa 625 registriranih obrta i otvaranjem 1.384 radnih mjesta.

Dedić je juče predstavio rezultate rada resornog ministarstva u prošloj godini, s posebnim osvrtom na realizirane aktivnosti na unapređenju stanja u pojedinim oblastima.

Te mjere doprinijele su da je ukupna poljoprivredna proizvodnja veća za 16,5 posto u 2015.godini u odnosu na 2014.

– Naša obaveza je da u naredne tri godine maksimalno jačamo poljoprivredne obrte da bismo bili u četvrtoj godini samoodrživi – kazao je Dedić.

Ministarstvo je u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje realiziralo Program sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi u vrijednosti od tri miliona KM.

U obradi je, naglasio je Dedić, još 170 zahtjeva korisnika koji su ispunili uvjete iz prvog javnog poziva, a za ovaj program u ovoj godini osigurano je dodatnih tri miliona KM.

Primjena evropskog standarda za kvalitetu sirovog mlijeka omogućila je da sedam mljekara iz Federacije ima plasman mlijeka na evropskom tržištu.

U oblasti vodoprivrede u toku su završne aktivnosti i puštanje u pogon postrojenja za tretman otpadnih voda Kantona Sarajevo na lokaciji Butila.

– Osigurani su preduslovi i dodatna sredstva za nastavak izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda Grada Mostara, kao i izgradnju sistema za sakupljanje, odvodnju i tretman otpadnih voda Grada Bihaća – potvrdio je Dedić.

Izrazio je važnost usvajanja Strategije razvoja poljoprivrednog sektora, te istakao da uskoro očekuje usvajanje Prijedloga zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji i četverogodišnjeg Programa ruralnog razvoja FBiH.

U javnoj raspravi je prednacrt zakona o šumama, koji će, kaže, uz nacrt općeg dijela Šumarskog programa FBiH, te drugu inventuru šuma na velikim površinama za BiH doprinijeti efikasnijem upravljanju ovim resursom.

Podsjetio je da je ovo jedino ministarstvo u Vladi u kojem nije izvršena redovna pripopredaja dužnosti između ranijeg i aktuelnog ministra iz razloga što se nije moglo utvrditi stanje obaveza i dugovanja na 31. mart prošle godine.

– Ministarstvo je aktivno radilo na saniranju naslijeđenih oko 50 miliona KM duga za neisplaćene poticaje poljoprivrednicima. Od toga se ukupna dugovanja za poljoprivredu bila 25. 317,365,35 KM, a koja su izmirena u iznosu od 7.485.459,92, dok je 2.044.292,83 KM neopravdanih zahtjeva odbijeno – kazao je Dedić.

Navodeći da je Vlada ukinula 68 rješenja, donijela 26 rješenja o zabrani apliciranja na novčane podrške u naredne tri godine, zaključio je, zaustavljena nezakonita i neosnovana isplata gotovo pet miliona KM i naložen povrat novačnih sredstava u budžet.

 

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top