skip to Main Content

Vlada Kantona Sarajevo02032015

Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o zaduženju putem četvrte emisije obveznica Kantona Sarajevo kojom je odobreno zaduženje Kantona u iznosu do 13.075.000 KM, radi prikupljanja sredstava za finansiranje dijela kapitalnih projekata planiranih budžetom za ovu godinu.

Ministar finansija Jasmin Halebić precizirao je da će četvrta emisija obveznica biti provedena javnom ponudom putem aukcije na berzi 26. septembra. Bit će emitirano 13.075 obveznica, nominalne vrijednosti obveznice od 1.000 KM s rokom dospijeća od pet godina.

Javni poziv za učestvovanje u emisiji obveznica Kantona bit će objavljen na internet stranicama Ministarstva finansija Kantona Sarajevo, agenta emisije i Sarajevskoj berzi (SASE), te u dnevnim novinama u Federaciji BiH, najkasnije sedam dana prije zakazanog dana održavanja aukcije.

Ministar Halebić je kazao da će se navedenim sredstvima osigurati finansiranje kapitalnih projekata, i to najvećim iznosom projekt “Izgradnja i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na primarnim gradskim saobraćajnicama” Ministarstva saobraćaja KS, zatim i nabavka motornih vozila Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS, te izgradnja zgrade Porodičnog savjetovališta, što je projekt Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

– Dio ovih namjenskih sredstava bit će utrošen za kupovinu stanova u vlasništvo za boračku populaciju, te za otkup zemljišta za proširenje Spomeničkog kompleksa “Tunel spasa” Ministarstva za boračka pitanja KS – naveo je Halebić.

Dodao je kako je planirano da dio sredstava bude izdvojen za izgradnju sportske dvorane Bjelašnica i rekonstrukciju skakaonica na Malom polju na Igmanu putem Ministarstva za kulturu i sport KS, kao i za sufinansiranje projekta natkrivanja tržnica i pijaca u Kantonu Sarajevo i nabavku mehanizacije i opreme za pražnjenje kontejnera, a čiju je realizaciju predložilo Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS, saopćeno je iz Pres-službe KS.

 

(FENA)

Back To Top