skip to Main Content

Podgorica BFC SEE Kongres

 

Bosanska Krupa, Goražde, Tešanj i Žepče dobitnici su certifikata o povoljnom poslovnom okruženju, što je ove lokalne samouprave svrstalo među najbolje investicijske destinacije u jugoistočnoj Europi.

Priznanje za unaprjeđenje rada lokalne administracije primili su na IV. regionalnom BFC SEE kongresu u Podgorici, priopćeno je iz Regionalne razvojne agencija za Hercegovinu (REDAH).

U regiji je po BFC SEE standardu do danas certificirano 26 lokalnih samouprava koje pružaju kvalitetne usluge i povoljno poslovno okruženje za oko dva milijuna ljudi i 105 000 poduzeća. U Federaciji BiH ovu je potvrdu kvalitete prethodnih godina dobio Sanski Most.

Trenutno više od 60 lokalnih samouprava iz regije unapređuju poslovno okruženje kroz BFC program. Istraživanje provedeno po metodi tajnog kupca pokazalo je da su uvjeti poslovanja u certificiranim općinama 76 bolji nego u ostalim sredinama.

U razdoblju od 2012. do 2015. općine certificirane po mjeri gospodarstva privukle su gotovo milijardu eura direktnih stranih investicija, što je u prosjeku tri puta više od njihovih konkurenata koji nemaju certifikat.

Na IV. regionalnom kongresu u Podgorici, koji je okupio brojne ministre, čelnike gradova i općina i privredne lidere, svečano je ozvaničen ulazak Crne Gore u Program certifikacije općina po mjeri privrede u jugoistočnoj Europi (BFC SEE).

Odabranih pet crnogorskih općina ući će u proces certifikacije i dobiti priliku da unaprijede poslovnu klimu u skladu s najboljim praksama regije i EU, navodi se u priopćenju.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top