skip to Main Content

Sarajevo 01

 

Britanski list “Guardian” objavio je listu divnih evropskih gradova na kojoj se nisu našle neke od najvećih metropola, a našlo se Sarajevo koje “za sve one koji vole otkrivati novo i drugačije postaje logičan izbor”.

U tekstu je navedeno kako je Sarajevo, koje je nedavno obilježilo dvadesetogodišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, obojeno historijom koja uključuje i početak Prvog svjetskog rata.

– Grad koji se često poredi s Istanbulom je lijep s puno različitosti, kaldrmisanim uličicama koje čekaju da budu istražene, te nude obilje kafića i restorana u kojima se može polako ispijati kafa ili uživati u domaćem bureku – navodi “Guardian”.

Kako bi na što bolji način pojmili šta se događalo gradu za vrijeme  opsade, posjetiteljima je preporučeno da posjete Tunel spasa koji je bio jedina slamka spasa za vrijeme rata, kao i Galeriju 11/07/95 koja objašnjava tragediju Srebernice.

Kreativna strana grada predstavljena je kroz ambicioznu zbirku savremene umjetnosti Ars Aevi, kao i neke od manjih galerija, poput Duplex100m2.

Osim bh. prijestolnice, na listi su još dva glavna grada: Valetta (Malta) i Tallin (Estonija). Ostalih sedam na listi su manji, ali itekako atraktivni gradovi kao prava poslastica za turističke hodočasnike: Dubrovnik, Wrocław, Marseille, Girona, Bologna, Brno i Gratz, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

 

 

 

Izvor: FENA

Back To Top