skip to Main Content

Bosnalijek

 

Najveća bh. farmaceutska kompanija Bosnalijek ove godine slavi 65 godina uspješnog rada. Od skromnog proizvođača lijekova, koji je davne 1951. godine započeo svoju djelatnost, Bosnalijek je danas ne samo ponos BiH, već i prepoznatljiv brend u 13 zemalja širom svijeta.

Nakon revitalizacije poslovanja, Bosnalijek posljednjih nekoliko godina bilježi sve bolje i uspješnije prodajne rezultate, kako na domaćem, tako i na izvoznim tržištima. U 2015. godini, Bosnalijek je zabilježio više od 122 miliona KM prihoda od prodaje, što predstavlja višemilionski rast u odnosu na prethodnu godinu. Također, kontinuirano bilježi pozitivan trend i na izvoznim tržištima, na kojima je u 2015. godini, ostvario 79 miliona KM, odnosno 65 posto od ukupnog prihoda od prodaje.

Uporedo s rastom prodaje, ova uspješna bh. kompanija je u protekle dvije godine značajno proširila i svoj proizvodni asortiman.

„Pratimo svjetske trendove i poslujemo u korak s njima. Naš asortiman smo proširili sa 48 novih proizvoda. Porast svjetskog trenda samoliječenja nas je potakao za proizvodnjom dodataka prehrani. Trenutno na tržištu imamo osam dodataka prehrani farmaceutske kvalitete. Na tržište smo plasirali i novih 29 receptnih lijekova, te 11 lijekova koji se izdaju bez liječničkog recepta“, naglasio je direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović.

Korporacijska politika Bosnalijeka podržava stručnost, inovativnost, spremnost na učenje i posvećenost poslu. Otvaranje novih radnih mjesta i razvoj stručnjaka je jedan od strateških fokusa Bosnalijeka.

„Trenutno je zaposleno 847 radnika, od kojih je gotovo polovina s visokom stručnom spremom. Samo u protekle dvije godine zaposlili smo 86 novih zaposlenika“, rekao je direktor Uzunović, te istakao: „Vjerujemo u sebe, vjerujemo u kvalitet naših proizvoda koji se prodaju širom svijeta, vjerujemo u ostvarenje naše vizije“.

U godini kada proslavlja 65 godina uspješnog rada, Bosnalijek sa zadovoljstvom ističe činjenicu da su različiti nivoi vlasti u zemlji konačno prepoznali potencijal i značaj domaćih proizvođača i napravili pozitivan iskorak u odnosu prema njima.

Kao društveno odgovorna kompanija, Bosnalijek svoje poslovne uspjehe dijeli sa širom društvenom zajednicom, te u skladu sa svojom misijom unapređenja kvaliteta života, pruža maksimalnu podršku kvalitetnim i vrijednim projektima, te manifestacijama u oblasti kulture, zdravlja, sporta, nauke i obrazovanja.

Back To Top