skip to Main Content

6949

 

 

Račun preduzeća Rudnik i Termoelektrana “Ugljevik” je blokiran.

Do blokade je došlo po nalogu Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 20. juna kojim je naloženo bankama, u kojima preduzeće ima otvorene transakcione račune, da “zaplijene“ 2.951.502 KM neophodnih za namirenje preduzeća „Tereks inženjering“ Bijeljina.

U saopćenju uprava RiTE Ugljevik osporavaju se pomenuta potraživanja.

Kako se dodaje, nalog od 20. juna donesen je u izvršnom postupku pokrenutom po prijedlogu “Tereks inženjeringa” od 16. maja kojim je, pozivajući se na presudu Višeg privrednog suda u Banjoj Luci, zahtijevao isplatu 1.453.388 KM sa zakonskom zateznom kamatom počevši od podnošenja tužbe, odnosno od 29. jula 2006. godine i iznos od 30.825 KM na ime troškova postupka, što je ukupno 2.951.502 KM.

-Sve ovo prestavljalo bi redovan tok stvari u izvršnom postupku da 18. februara 2014. godine `Tereks` po istom osnovu nije od preduzeća već naplatio 2.798.556 KM. Ovim sredstvima raspolaže sve vrijeme, odnosno raspolagao je i u momentu podnošenja najnovijeg prijedloga i izdavanja naloga od 20. juna ove godine za blokadu računa – tvrdi se u saopćenju.

Dalje se navodi da su presude, na osnovu kojih su sudovi nalagali prenos sredstava s računa RiTE “Ugljevik” na račun “Tereks inženjeringa” rezultat dugogodišnjeg sudskog postupka pokrenutog po tužbi “Tereks inženjeringa” u kome je zahtijevana naknada na ime navodno izgubljene dobiti zbog nerealizacije radova na površinskom kopu “Bogutovo selo”.

Iz RiTE “Ugljevik” tvrde da najnovija dešavanja u izvršnom postupku pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini dovode ovo preduzeće u poziciju da kompanija koja je naplatila svoje potraživanje, i to iznos od 2.798.556 KM, blokira račun preduzeća i pokušava da svoje potraživanje naplati dva puta.

Back To Top