skip to Main Content

Remont Pruge

 

Projekt-koordinator italijanske firme “Generale Construzioni Ferroviarie” (GCF) Michele Blardi, koja je izvođač radova na remontu pruge Sarajevo-Bradina, potvrdio je u izjavi za Fenu da su radovi na remontu tračnica tunela “Ivan” u potpunosti završeni prošle sedmice te da je ostalo da se dovrše samo neki manji javni radovi za koje očekuju da će biti gotovi tokom narednih 10 dana.

– Ostatak pruge je u velikoj mjeri završen i ostali su samo neki manji dijelovi, a predviđamo da će radovi kompletno biti završeni do polovine augusta – istakao je.

Napomenuo je da je ova linija trenutno u funkciji, ali samo za teretne vozove, iako je tokom prethodnog mjeseca nekoliko turističkih vozova prošlo ovim dijelom pruge, bez ikakvih problema.

Kako je rekao, vrijednost projekta iznosi otprilike 25 miliona eura, a finansirala ga je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Dodao je da nije upoznat o situaciji u pogledu ostatka pruge – linije do Ploča te da su za odgovore na to pitanje kvalifikovanije Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Načelnica Službe za odnose s javnošću Željeznica FBiH Senka Račić odgovarajući na pitanje da li je predviđeno uvođenje “talgo” vozova za liniju Sarajevo – Ploče, kazala je da Željeznice FBiH poduzimaju intenzivne aktivnosti na uvođenju “talgo” vozova u saobraćaj te da će informacije s tim u vezi proslijediti kada se steknu svi uvjeti za uvođenje “talgo” garnitura u saobraćaj.

Također, u saopćenju Željeznica FBiH navedeno je da Uprava poduzima sve potrebne aktivnosti da bi projekt “talgo” konačno bio realiziran.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top