skip to Main Content

USKSUSKSKSSUSK

 

Bihać, sa zaposlenih 11.900 osoba, jedini je grad u Unsko-sanskom kantonu s više zaposlenih od nezaposlenih, saopćeno je iz kabineta gradonačelnika Emdžada Galijaševića.

Aktivnosti gradske uprave Bihaća u protekle tri godine rezultirale su između ostalog, stvaranjem povoljnog poslovnog ambijenta za domaće i strane investicije, što je dovelo do realizacije skoro 180 miliona KM investicija, navedeno je.

Vlastitim projektima poticaja zapošljavanja u privredi i poljoprivredi, poput regresiranje kamata u privredi, sufinansiranja doprinosa za registrovane poljoprivredne obrte, Programa dokvalifikacije, prekvalifikacije i stručnog usavršavanja i osposobljavanja kadrova za zapošljavanje u proizvodnom sektoru, gradska administracija pridonijela je smanjenju broja nezaposlenih odnosno povećanju broja registriranih obrtnika i poljoprivrednih obrta.

-Upravo zahvaljujući povoljnoj poslovnoj klimi, smanjenju administrativnih barijera za investitore i programu poticaja privredi i poljoprivredi, grad Bihać prvi put unazad desetak godina ima manje od 10.000 nezaposlenih, odnosno za dvije hiljade više zaposlenih nego nezaposlenih osoba – rekao je direktor kantonalne službe za zapošljavanje Rifet Dolić tokom današnjeg sastanka s gradonačelnikom Galijaševićem.

Prema posljednjim podacima zaključno s 31. martom 2016. godine, naveo je, u Bihaću je zaposleno 11.900 osoba, dok je broj nezaposlenih 9.872 i u konstantnom je opadanju, što je dobar pokazatelj i psihološki efekt jer je nakon dugo godina, broj nezaposlenih ispod 10.000.

-Uloga lokalne zajednice uveliko je doprinijela ovom trendu rasta. Gradonačelnik Galijašević konstantno održava sastanke sa Službom za zapošljavanje USK-a i informiše se o projektima i načinima za smanjenje nezaposlenosti, obučavanje nedostajućih kadrova i njihovo profiliranje u viskoškolskim ustanovama – rekao je Dolić.

Gradonačelnik je naveo da ga posljednji podaci o rastu broja zaposlenih u Bihaću raduju naročito što su upravo investicije realizirane proteklih godina stvorile osnovu za zapošljavanje velikog broja Bišćana.

-Od početka ove godine do kraja marta zaposleno je u Bihaću novih 300 radnika i to je pokazatelj da se trend zapošljavanja nastavlja i u ovoj godini i da smo na dobrom putu da uz maksimalni angažman svih nivoa vlasti smanjimo nazaposlenost u Bihaću – naveo je Galijašević.

On dodaje da se posebno treba posvetiti pažnju borbi protiv rada nacrno.

Back To Top