skip to Main Content

Namjestaj

 

Kao što je Njemačka za automobile, Bosna i Hercegovina može i treba biti zaštitni znak i brand br. 1 u svijetu za proizvodnju namještaja – poručeno je s današnje sjednice Poslovnog savjeta Ekonomskog fakulteta u Sarajevu na kojoj je uvodničar bio Muhamed Pilav, direktor bh. industrije namještaja MS&WOOD.

– Naš namještaj je u posljednjih mjesec dana dobio vrhunske svjetske nagrade i priznanja za dizajn i kvalitet. Naša stolica i sto iz kolekcije Primum 2016 ocijenjeni su kao najbolji na prestižnom sajmu namještaja u Kelnu, a na Triennalu umjetnosti i dizajna u Milanu koji je najznačajnije mjesto te vrste na svijetu, i gdje možete biti sretni da ste uopće pozvani da prisustvujete, bh. namještaj, među kojem i naša kolekcija, uvršteni su u redovnu postavku Triennala i to prvi put od njegovog osnivanja 1923. godine –  kazao je Pilav.

Naglasio je da trebamo stvoriti preduvjete za razvoj industrije namještaja s krajnjim ciljem da umjesto izvoza balvana, postanemo prvi u svijetu u proizvodnji dizajaniranog namješta s visokom dodatnom vrijednošću.

Trenutno stanje u oblasti drvne industrije je poražavajuće. Od ukupnog broja zaposlenih u drvnoj industriji koji iznosi 10.662 samo 25 posto radi na proizvodnji namještaja. Prije rata, tj. 1991. BiH je izvozila namještaja u vrijednosti 3,4 milijarde eura, a prošle godine naš izvoz namještaja iznosio je samo 600 miliona eura.

U FBiH cijena bukve je 30 posto veća nego u Hrvatskoj. FSC – standard za ekološki i ekonomski razvoj šuma imaju samo dva kantona u FBiH, u RS-u je standard uveden u cjelosti, kao i u Hrvatskoj.

– Zato, da bismo kreirali uvjete za razvoj industrije namještaja, i slobodno mogu kazati, da bismo uduplali broj zaposlenih u ovoj grani industrije za kratko vrijeme, potrebno je po mom mišljenju donijeti nekoliko značajnih mjera. Najprije destimulirati izvoz balvana, daske i poluproizvoda, zatim unaprijediti nivo obrazovanja učenika, studenata i menadžera, potom osigurati povoljne kredite za izvoznike, smanjiti poreze i doprinose na plaće na pet godina, uvesti intenzivno pošumljavanje sadnicama lišičara kao što su bukva, hrast i orah, te na kraju razdvojiti kontrolu od sječe šume –  kazao je Pilav, saopćeno je iz saopćenje kompanije MS&WOOD.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top